Festivejle

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

FestiVejle blev som forening stiftet i 1982.

Foreningen FestiVejle var et resultat af de årlige byfestdage under det fælles tema ”Fest i Vejle”, som begyndte i Cityforeningens regi i juli 1974 efter 11 år, hvor Vejle ikke havde haft en byfest. ”Fest i Vejle” var fra første færd garant for den brede folkelige underholdning, og den idé har foreningen videreført lige siden.

Trædballehusaften i nostalgisk stil med Frederik Iversen Spillemændene i front var en del af festen. Det samme var øl-teltet og besøg af Dahlgaards Tivoli med lykkehjul og karruseller. Festen for vejlenserne kulminerede ikke mindst i forbindelse med Vejles 650 års byjubilæum i 1977.

Foreningens navn vidner om dens formål: At skabe fest og farver for vejlenserne, og sætte kulør på kulturlivet med folkelige arrangementer.

Foreningens første formand var tidligere byrådsmedlem, den konservative Ib From.

I året for foreningens stiftelse – 1982 – blev FestiVejle optaget i Guiness Rekordbog, da 12.600 æg blev til verdens største æggekage, der blev tilberedt på Rådhustorvet lørdag 28. august.

135 personer var involveret i at fremstille den gigantiske æggekage på den specialfremstillede tonstunge pande.

66 elever fra Vejle Husholdningsskole sørgede for at slå de mange æg ud, og bagermester P. A. Andersen tog sig af at piske dem sammen.

Purløg til den enorme æggekage blev leveret fra vejlensiske haver – og æggekagens omfang var 32 kvadratmeter.

Daværende borgmester Karl Johan Mortensen havde selv 500 gram purløg med fra sin private have på Uhrhøj. Med rund hånd strøede han krydderurten ud over æggekagen fra liften, som bragte ham til tops over panden.

Der blev stegt 10.000 stykker bacon, og den færdige æggekage blev skåret ud i 3.000 stykker og spist med stort velbehag.

Foreningen FestiVejle overtog i sommeren 1997 ansvaret for at planlægge og gennemføre den populære gratis sommerunderholdning i Skyttehushaven, som hidtil havde hvilet på skuldrene af kulturudvalgets medlemmer. FestiVejle har også ansvaret for Sankthansfesten i Skyttehushaven.

I stedet for årlige festdage i maj har FestiVejle gennem en årrække koncentreret sig om at iscenesætte folkelige arrangementer, som f.eks. den årlige byvandring aftenen før Store Bededag.

Foreningen har stået som arrangør af mange koncerter med blandt andre violinvirtuosen Wandy Tworek og guitaristen Laif Møller Lauridsen.

I flere år har FestiVejle også tilrettelagt en såkaldt ”pigeaften” i restaurant Slotsstalden på Tirsbæk Gods med et kendt navn som underholder. Blandt andre Arne Mariager, Helge Engelbrecht, Jacob Haugaard, Jytte Abildstrøm, Daimi, Dario Campeotto, Trine Gadeberg og senest Pauli Tvilling.

I 2019 er formand for FestiVejle tidligere skoleleder fra Kirstine Seligmanns Skole, Bent Holm.


Litteratur og kilder

Vejle Stadsarkiv - U50724 udklip vedr. FestiVejle.

Vejles Historie, bind 4 ”Det ny Vejle – 1970-2002”.