Vejle Teater

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Banegårdspladsen med teatret i 1890´erne

I 1800-årenes første del var der ret begrænsede muligheder for at se teater på en ordentlig scene i Vejle. Klubbygningen i Torvegade 10 blev brugt, ligesom der var en teatersal i Hansens GæstgiveriRådhustorvet. Men gode forhold var der ikke for de mange forskellige teaterselskaber, der kom forbi byen i løbet af en sæson.

Man måtte have et nyt, rigtigt teater. Et aktieselskab blev dannet, og 23. november 1882 blev grundstenen lagt til teaterbygningen på Jernbanepladsen. Den 16. september 1884 var der så indvielse af den imposante bygning, der dog havde sine mangler - især var det uheldigt, at man havde glemt skuespillergarderober, så de måtte indrettes efterfølgende, og det gik ud over publikumsfoyeren. Teatersalens akustik var i øvrigt heller ikke særlig god. Teatret blev først og fremmest benyttet af omrejsende selskaber - og dem var der mange af, af en meget svingende kvalitet! - men også til koncerter, de første filmforevisninger og maskerader.

Det kneb dog efterhånden med at have driftskapital nok til at holde bygningen i stand. Forsøg på at afhænde bygningen strandede, og i 1919 måtte aktieselskabet bag Vejle Teater likvidere. Hestehandler Carl Sørensen, Knabberup, trådte til og bekostede en indvendig restaurering, og der blev dannet et nyt aktieselskab, så vejlenserne kunne beholde deres teater. I 1930 blev Søren Peter Jensen eneejer og omdøbte bygningen til "Teaterhotellet". Der havde dog været hotelbevilling siden 1912, hvor netop Søren Peter Jensen har været forpagter frem til 1927. Under besættelsen beslaglagde tyskerne teatret.

Efter krigen forfaldt teaterbygningen mere og mere, så i 1960 købte amtslæge Jakob Jakobsen bygningen og lukkede teatret på Banegårdspladsen for en gennemgribende ombygning. Den 5. januar 1963 åbnede teatret igen. Men tiden var ikke til teaterdramatikken. Først filmmediet og siden TV overhalede teatret, og der blev spillet mindre og mindre på scenen i teatersalen. I 1974 overtog Olaf Haahr bygningen til sit oliefirma.

Efter Haahr købte den gamle teaterbygningen, opførte foreningen Teater Trekanten en overgang skuespil i der.


Billeder