Vejle Marineforening

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Vejle Marineforenings 25 års jubilæumsfest i Vejle Teater 1937

Foreningen blev stiftet i 1912 som landets første af sin art, af bagermester P.A. Andersen og havde ved oprettelsen 12 medlemmer.

Kravet for at være medlem af foreningen var, at man havde aftjent sin værnepligt ved Marinen. Og formålet med foreningen var at styrke de kammeratlige bånd mellem de, der havde aftjent deres værnepligt i marinen, samt værne om ”Søens gamle Traditioner og Mindet om Danmarks Storhedstid paa salten Vove”

Der blev i 1929 indrettet en såkaldt Marinestue, som samlingsted for foreningen, man havde først til huse i Teaterhotellet, siden i Hotel Royal og derefter i Hotel Ritz, for siden at blive indrettet mere permanent i Håndværkerforeningen. Marinestuen var indrettet med marint udstyr og andre effekter, der skulle minde medlemmerne om deres tid i Marinen, herunder også en skibsmodel af kongeskibet Dannebrog fremstillet af en indsat i Sdr. Omme fængslet. Samt en noget speciel gave fra den tidligere vejlenser, viceadmiral Anton Evers, nemlig hans æressabel, som han havde modtaget af Chr. IX i 1878 som tegn på lang og tro tjeneste.

Foreningen fik i 1914 en speciel tilladelse fra Chr. X til at føre splitflag med fast stang.

Vejle Marineforening første formand var stifteren P.A. Andersen fra 1912 til 1947. Fra 1956 til 1972 var formanden P.A. Andersens søn, Steen Andersen.