Vejle Amatørscene

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Året var 1950, da en gruppe kreative vejlensere med lyst til at udfolde sig på de skrå brædder stiftede Vejle Amatørscene.

Blandt dem var malermester Hans Evald Kaare, der som mangeårig formand satte præg på foreningen. Han var indbegrebet af et ordentligt menneske, seriøs, vedholdende og respektabel.

Ellen Hedemann, Johny Fjeldvig, Jytte Timmermann, Leif Nielsen, Erling Beck Pedersen og Niels Ole Olesen er andre kendte navne, som har udfoldet talentet i amatørscenen.

Gennem årene har Vejle Amatørscene opført kendte klassikere, ny dramatik og lystspil både på store og små scener som Vejle Musikteater, scenen i Torvehallerne og scenen på Domus.

Unge talenter, der har debuteret i amatørscenens regi, er siden gået den professionelle scenevej, det gælder blandt andre Rikke Bilde, uddannet fra Odense Teaters Elevskole, og Per Smedegaard, der i dag er direktør for teatret Svalegangen i Aarhus.

Også Piet Bertelsen, der både har været skuespiller og instruktør i amatørscenen, er gået den professionelle teatervej. I nogle år var han medarbejder i Vejle Musikteater, i dag er han daglig leder af Riddersalen, Jytte Abildstrøms teater i København.

Den årlige sommerkabaret i Skyttehuset var i en lang årrække foreningens flagskib, og vejlenserne stod i kø for at sikre sig billet.

I 2010'erne tabte kabaretten pusten, og i 2018 blev den slet ikke opført.

Amatørscenen kører lidt på vågeblus og satser nu mest på kendte familie-forestillinger.

I 2019 er det Bende Dall-Hansen, der er formand for Vejle Amatørscene.


Kilder

Vejle Stadsarkiv - U50113, U50114, U50115