Mølholm Kirke

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Mølholm Kirke 1952/53

Beliggende på Niels Skousvej

På mange måder er Mølholm Kirke Bertel Nielsens kirke. Han skænkede mange midler til opførelsen af kirken og var også bygherre på byggeriet. Han ønskede med kirkebyggeriet at sætte et minde over sine forældre. Foruden Bertel Nielsen var der en del andre private donationer. Blandt andet fra Frederik Iversen, der skænkede 10.000 kr. til et orgel og ved sin død i 1948 testamenterede 100.000 kr. til kirken.

Men tankerne om en lokal kirke i Mølholm havde været undervejs gennem flere år. Frederik Iversen havde allerede i 1945 givet den første pengegave, og der blev iværksat en husstandsindsamling. Ligeledes skænkede bagermester Emil Madsen en tremastet fuldrigger med navnet Enten-Eller som kirkeskib, et skib han selv havde bygget. Godsejer Kristian Skou, som man havde købt jorden til både kirke og kirkegård af, skænkede et beløb til kirkeklokken - som fik en inskription af Anton Berntsen. De store lysekroner blev skænket af bl.a. fabrikant Valdemar Jessen og fabrikant Poul Müller, og Dorthea og Gustav Funder skænkede alterstagerne.

Der blev efter lange forhandlinger med godsejer Kristian Skou indgået en aftale om køb af jord til kirken og kirkegården. Prisen blev aftalt til 41.825 kr. Et beløb man ikke havde mulighed for at skaffe, og kirkeudvalget var ved at give op. Men en dag i juni 1945 afleverede et bud en anonym pakke til udvalgets formand politikommissær Lustrup. Pakken indholdte præcis 41.825 kr samt en seddel, hvor der stod at pengene var til køb af jord "fra en tidligere Mølholmbeboer"


Selve byggeriet af kirken var ualmindeligt. På grund af den store mangel på boliger efter krigen, forlangte myndighederne at der kun måtte arbejde én murer på opførelsen af Mølholm Kirke. Byggeriet gik i gang i 1950 og stod færdigt i 1952. Kirken blev indviet den 13. juli 1952.

I april 1992 blev Mølholm Sognehus indviet, tegnet af arkitekterne Exner. Det rummer konfirmand- og mødelokaler i én fløj og kirkekontor, præstekontor og køkken i en anden.


Mølholm Sogn blev dannet ved at udskillelse Mølholm, Eskholt og Vindingland fra Vinding Sogn.


Den lokale maler Albert Bertelsen har udført kirkens alterbillede.


Ved kirken findes Mølholm Kirkegård, der blev indviet inden kirken stod færdig.


Billeder