Bertel Nielsen

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Bertel Nielsen til højre og el-installatør Franz-Leo Larsen, ca. 1955

Født i 1890, død i 1960.

Bertel Nielsen var bygmester, og bedst kendt for omfattende villabyggeri i Mølholm, især på Stampesvej og Fredericiavej, og Lidokomplekset.


Bertel Nielsens forældre udvandrede til Australien i 1886, og her blev han født i 1890. Familien vendte i 1896 tilbage til Danmark, og faderen nedsatte sig som murermester og skorstensfejer i Sellerup. Bertel fik en god og alsidig håndværkeruddannelse hos faderen, og den energiske unge mand begyndte efter militærtjenesten som selvstændig, idet han i 1912 overtog faderens murermesterfirma.

De første byggeopgaver var husmandssteder på egnen, men efterhånden blev det også til adskillige villaer. Han kopierede det australske system med, at én mand stod for alle byggeriets faser, og efter dette princip gik han i gang med stadigt større byggeprojekter. I 1930’erne opførte han det store Lido-kompleks med svømmehal samt en række funkisvillaer i Mølholm, og i begyndelsen af 1950’erne kom der gang i det store saneringsprojekt, der fuldstændig forandrede Gammel Havn kvarteret. Foruden 5-etagers boligblokke langs Borgvold, Gammel Havn og Dæmningen, opførte Bertel Nielsen en stor moderne biograf – Lido-teatret og det 12-etager høje Hotel Australia. Ved hotelindvielsen den 1. april 1957 konstaterede en kontorchef fra Boligministeriet, at hermed stod den største private boligsanering i Efterkrigstiden færdig.

Bertel Nielsen nærede et ønske om at sætte sine forældre et varigt minde, og derfor bekostede han opførelsen af Mølholm Kirke, der blev indviet i 1952. Ud over de mange byggeaktiviteter blev der også tid til en interesse for lokalpolitik. Således blev han i 1950 indvalgt i Vinding Sogneråd, hvor han i 1955 overtog formandsposten. Bertel Nielsen døde i 1960.

I årene 1950-60 medlem af Vinding Sogneråd, fra 1955 som formand.

Begravet på Mølholm Kirkegård.


Litteratur

  • Worm, Th.: "Bygmesteren Bertel Nielsen" i Vejlebogen 1997, s. 13-24.
  • Worm, Th.: Bertel Nielsen - bygmester og igangsætter, u.å.

Billeder