Kjeldkær

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Den gamle hovedbygningen ved Kjeldkær, 1983

Kjeldkær hovedgård, Kjeldkærvej i Bredsten.


Kjeldkær er en gammel gård, den kan føres helt tilbage til 1340. Blandt gårdens mange ejere findes flere medlemmer af forskellige danske adelsslægter samt den danske konge.


Horsens-købmanden Gerhard de Lichtenberg købte Kjeldkær, efter at han i 1731 havde købt både Engelsholm Slot og Haraldskær. Fra 1800-tallet og frem til 1959 havde gården mange forskellige ejere, der konstant købte og solgte gården. Fra 1959 til i dag er det slægten Ulbæk, der ejer Kjeldkær.


Man ved ikke hvordan Kjeldkær så ud i middelalderen og renæssancen, men der har muligvis blot været tale om en større bondegård i bindingsværk. Den var formentlig ikke så stor, at dens herskab boede på gården, der var snarere tale om, at der var en forpagter ansat til at varetage den daglige drift - og dermed også grunden til, at den benævnes hovedgård og ikke herregård.


I 1770 blev hovedbygningen opført af Hans Severin Steenstrup. Denne hovedbygning stod indtil 1990, hvor den nedbrændte. Herefter opførte Ulbæk den nuværende hovedbygning.


Billeder