Vejle Margarinefabrik

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Vejle Margarinefabrik i Møllegade, 1957

Grundlagt i 1923 af de to fabrikanter Olsen og Jensen.

Fabrikken begyndte sin produktion på Ribevej. Produktionen blev overtaget af Thomas Kristensen i 1925, og han flyttede i 1929 fabrikken til Møllegade, i Vejle Dampmølles tidligere lokaler. I 1930 begyndte man at fremstille speciel bagermagarine, som blev en stor eksportvare.

I 1948 blev fabrikken omdannet til et aktieselskab, der var ejet af en række vejlensiske købmænd og bagere. Den første bestyrelse i aktieselskabet bestod af bl.a. bagermester P.A. Andersen, bagermester Hans Fenneberg, bagermester Steen Andersen, købmand Eckardt Madsen og købmand Otto Bøgh Laursen.

Produktionen blev omlagt til at være engros salg og ikke som tidligere salg direkte til forbrugeren. Hovedmarkedet var den umiddelbare by og omegn. Det førende varemærke var ”Victa” Margarine.

Fabrikken var hårdt ramt under besættelsen, da der var strenge regler for produktion af margarine, og rationering medførte, at man måtte afskedige flere ansatte.

Fabrikken på Møllegade brændte i 1956, og man flyttede herefter fabrikken til Nørremarken, hvor fabrikken ændrede navn til VM Margarine.

Der blev løbende opkøbt flere mindre magarinefabrikker rundt om i Danmark.

I 1993 opkøbte det irske mejeriselskab Golden Vale en 1/3 af aktiekapitalen og året efter endnu en 1/3-del.

I 2003 begyndte den belgiske storkoncern Puratos at opkøbe samtlige aktier og blev eneejer.

Litteratur

Vejle Historie bd 3

Billeder