Socialdemokratiet

Fra VejleWiki
Version fra 18. jul 2011, 14:22 af Poupo (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Den socialdemokratiske byrådsgruppe, fotograferet efter et valg i begyndelsen af 1920'erne.

Selv om den socialistiske bevægelse greb Vejle allerede i 1871 efter den parisiske opstand, gik der en del år inden Vejle fik et faktisk Socialdemokratisk parti.

Den 1. marts 1891 blev ”Vejle Socialdemokratiske Forening” stiftet. I de følgende år blev der stiftet socialdemokratiske arbejderforeninger i landsognene omkring Vejle. Men overordnet havde Socialdemokraterne det svært i Vejle.

I 1897 fik Socialdemokraterne deres første byrådsmedlem i Vejle: tømrer Jens Nielsen, der gennem et vundet suppleringsvalg erstattede mejeriejer P. Sørensen i byrådet.

Ved valget i 1900 indgik Venstre og Socialdemokratiet et formelt samarbejde, for at vælte Højre og splitte deres flertal i byrådet. Jens Nielsen blev genvalgt og havde med sig fem personer fra den oppositionelle fællesliste.

Ved valget i 1906 stillede man igen med en fælles liste mod Højre. Højre beholdte flertallet, men kun med et enkelt medlem.

Efter valget i 1917 stod det klart at magtfordelingen var tippet i Vejle Byråd med ni mandater til socialdemokraterne og otte til de borgerlige, men den kongelige udpegede borgmester Peter Theodor Madsen kunne med sin stemme opveje det. Med valget af den socialdemokratiske redaktør Christian Jacobsen i 1919 som byens første folkevalgte borgmester, var starten på en utrolig lang æra med socialdemokratiske borgmestre begyndt. Den blev først brudt da Flemming Christensen, SF satte sig i borgmesterstolen i 1994. Se desuden Borgmestre i Vejle.

Litteratur

  • Vejle Historie bd 2