Baptistmenigheden

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Baptistmenigheden i Vejle med interiør fra kirken i midten, ca. 1900

Baptisterne kom til Vejle i anden halvdel af 1800-tallet som en del af den religiøse vækkelse, der fandt sted på den tid.

De første baptister blev døbt i Vejle i 1858, men endnu var menigheden ikke en selvstændig menighed, man hørte under Baptistkirken i Aalborg.

Da den tyske kurvemager og baptist Carl Gottlieb Gräfe flyttede til Vejle, blev han hurtigt en del af menigheden, og han arbejde ihærdigt for at Vejle skulle have sin egen menighed. Det skete i 1866, hvor Vejle Baptistmenighed officielt blev oprettet, og Gräfe blev valgt til forstander.

En af medstifterne og deltagerne på dette møde var Didrich Hysing Jochumsen, smedemester i Vejle. Hans datter Laura Caroline Jochumsen Elving blev gift med baptistpræsten Peter Grarup, som også ses blandt disse portrætter. Didrichs søn Carl Emil Jochumsen Elving optræder ligeledes her. Carl Elving blev en fremtrædende og ledende skikkelse i baptistkredse på landsplan, og endda også i Chicago. En mindesten er rejst over ham i Holbæk af baptistsamfundet. På et af de øvrige portrætter ses Jens Peter Rosenquist-Hansen, som også var en kendt fotograf i Vejle.

I begyndelsen afholdt man sine møder og gudstjenester i Gräfes hjem på Horsensvej, senere flyttede man til Nørrebrogade, indtil man i 1877 indviede Korskirken i Gulkrog.

1950'erne var Baptistkirkens storhedstid, hvorefter det gik ned ad bakke. I 2001 blev den lokale menighed nedlagt.

Se nedenfor billeder af de portrætterede menighedsmedlemmer


Billeder