Didrich Hysing Jochumsen

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Didrich Hysing Jochumsen (1831-1917)

Smedemester/Jernstøbersmed Didrich Hysing Jochumsen var medstifter af Baptistmenigheden i Vejle.


Didrich Hysing Jochumsen, Smed i Vejle


Didrich Hysing Jochumsen. Fotograf: Jens Peter Rosenquist-Hansen.

Foto i privateje: Helle Rau Hartmann, tipoldebarn.


Didrich Hysing Jochumsen blev født den 21. januar 1831 i Horsens, som søn af bagersvend Jacob Jochumsen Christophersen Wedeler og hustru Juliane Marie Ebling, Thunboegade 95. Moderen (1805-1836) var født i Horsens, men hendes far var af tysk afstamning (parykmager Johann Christian Ebling).

Forfædre i Vejle

Didrichs far blev sjældent kaldt andet end Jacob Jochumsen (Jochumsen var egentlig et mellemnavn - han var opkaldt efter en god ven og nabo til forældrene i Fredericia). Jacob var søn af handskemager Christopher Hendrich Wedeler fra Fredericia og hustruen Anna Johanna Endresdatter Skræder Ring, som var født i Vejle 1752 som datter af nordmanden Endre Sigvartssøn Skræder Ring fra Vejle.

Denne Endre Sigvartssøn var skrædder i Vejle og en medlevende borger her lige fra ankomsten til byen i 1742. Han var stærkt involveret i byen via tætte forbindelser til byens styre. Byfoged Grundahl og Borgmester Linnemann optrådte som faddere ved en søns fødsel i Vejle allerede i 1743.

Endre Skræder Ring var formentlig en af byens 'eligerede mænd', og havde en vis indflydelse i byen gennem årtier, til hans død 1771. Man ser ofte hans navn og signatur i kirkebøgerne, og han samt sønnerne Chresten og Engelbreth Endresen Ring optræder flittigt som formyndere og lavværger ved skifter i Vejle gennem årene. I kirkebøgerne ses flere håndskrevne notater af Endre selv, og man ser at han er ganske velformuleret, og skriver et korrekt dansk med en sikker og flydende håndskrift for den tid (1700-tallet), især når man tager i betragtning at han 'blot' var håndværker og 'udlænding'.

Det er ikke til at vide i dag, præcist hvorfor denne norske skrædder havde 'fine' forbindelser, men hans kone nr. 2 her i Vejle var i hvert fald datter af slagtermester Andreas Lohmeyer, og både hendes og skrædderens forrige hustrus slægt var på kryds og tværs indgift i købmands- og borgmester-slægter i Horsens og Vejle Købstæder.

Om Endre Ring's svigerfar i Vejle står der på Den Digitale Byport (om Vejle Købstad 1735) følgende:

Andreas Lomeier. Foruden det han af kgl. Maitt allernaadigst er benaadet som en aftakket Rytter fra Grev Friises Regimentes Lifcompagnie med Naadsens Brød eller Penge maanetlig, sidder han og har en temmelig Næring af Slagterie og undertiden lidet Brændevinssalg, saa man ikke rettere er vidende, end han jo sidder i' nogenledes god Velstand efter sin Maade, mens ei nogensinde Borgerskab taget.

Didrich arvede måske sine forfædres og -mødres talenter og initiativrigdom, for udover at arbejde som smedemester i Vejle udfoldede han sit naturtalent for formidling, samt sine evner for at organisere og sætte i system, især via sit virke i Baptistmenigheden, hvor han ofte prædikede på både dansk og flydende tysk.

Link til Didrich Hysing Jochumsens slægtstræ, der administreres af tip-oldebarnet Helle Rau Hartmann - når siden på MyHeritage åbner, kan du søge efter Didrich Hysing Jochumsen eller andre personer i søgefeltet, som vil være i øverste højre hjørne: Klik

Hård start på livet

Det lå ellers ikke i kortene, at Didrich Hysing Jochumsen skulle klare sig så godt som han gjorde.

Da han kun var 5 år gammel, blev moderen Juliane Marie Ebling psykisk syg - fik en voldsom psykose - blev indlagt/sendt væk, og døde umiddelbart herefter, kun 31 år gammel. Didrichs far, Jacob Jochumsen, magtede ikke opgaven at være enlig forsørger for sine fire små børn - Jacob, Søren Christian, Didrich og Else Catharine - og i tiden der kom, oplevede Didrich ofte at måtte stå og vente forgæves på sin far foran værtshuse.

Bagersvenden formøblede alt hvad familien ejede, og børnene kom under fattigforsorgen og blev spredt for alle vinde i plejefamilier.

Den yngste, Didrichs lillesøster Else Catharine Jochumsen, klarede sig lige som broderen Didrich godt sidenhen. Hun blev gift i København med en enkemand og antikvar, og blev selv kgl. taksatrice. Hun var barnløs.

Didrich's søster

Til højre ses Didrichs lillesøster, Kgl. taksatrice Else Catharine Jochumsen, som blev gift 23 år gammel i København med antikvitetshandler og auktionarius, enkemand Frederik Christian Hacke. Foto i privateje: Helle Rau Hartmann.


Broderen Søren Christian Jochumsen blev gift og fik en del børn, hvorefter de emigrerede med skibet Allardus i 1873 til Australien, hvor familien opbyggede et større hotel-imperium i Queensland. Søren Christian selv døde dog allerede året efter ankomsten til Australien, så det blev en søn og sønnesøn, som kom til at bygge hotel-historien op.

Hotel Victory i Australien

Her ses S. C. Jochumsens Hotel Victory i Australien. Foto venligst udlånt af Søren Christian Jochumsens nulevende efterkommere i Queensland.


Den ældste af Didrichs brødre, Jacob Jochumsen (den yngre), var muligvis ikke helt så kvik og har måske haft et handicap. Hans skæbne fortaber sig lidt i tågerne. Han fik heller ikke det allerbedste udgangspunkt, idet han kom i pleje hos en gammel enkefrue i Horsens, som ernærede sig ved at 'gå med brødkurven'. Sidenhen finder man i folketællingerne denne Jacob på fattiggården som fattiglem i Horsens, samt som medhjælp hos en rebslager, hvor han 'drev hjulet'. Det er formentlig også denne Jacob man finder død som 77-årigt fattiglem på Fattiggården i Horsens. Ugift. 'Tåbelige Jacob' var det navn han var kendt under, har præsten noteret i kirkebogen ved hans begravelse i 1901.


Didrich Hysing Jochumsen selv kom i pleje i Vejle hos skrædder Ole Thorsen og hustru Eleonora Thornide, Toldgade No. 138. Her finder vi ham i folketællingen for 1840, hvor Didrich er 9 år gammel. Dog bliver Didrich konfirmeret i fødebyen Horsens, i Vor Frelsers Kirke 1845. "Dom om Kundskaber og Opførsel: Udm-g, Udm-g". (En UG-dreng...)

Ved folketællingen 1850 finder vi Didrich i smedelære hos kleinsmed Andreas Andersen, Lille Bagsnoge No. 82 i Vejle. (Denne gade lå bag det nuværende Vejle Rådhus).



Borgerlig vielse i Vejle

Hvordan Didrich traf sin kone, Maren Jørgensen (1842-1906) vides ikke præcist. Hun kom fra Svanninge på Fyn, og noget kunne tyde på at hun var flyttet til Vejle inden brylluppet. Ret sikkert er det dog, at Didrich må have truffet Maren under sin aftjening af værnepligten, hvor han opholdt sig i Fåborg:


Opslag 126 Sct. Nicolai Kirke Vejle - 1852-1864:

Den 27de October paa Vejle Raadhus ved Borgerligt Ægteskab. Ungkarl Jernstøbersmed Diderik Hysing Jochumsen i Vejle, Pigen Maren Jørgensdatter af Vejle.

Forlovere: Kurvemager Gräse, Smedemester A. Andersen.

Tilmeldt saaeledes d. 28 Oct 1863 af Byfogden. Brudgom og Brud ere Baptister.


Borgerligt bryllup i Vejle 1863


Bryllupsfoto af Didrich Hysing Jochumsen og Maren Jørgensen.

Borgerligt viede i Vejle 27. oktober 1863.

Foto i privateje: Helle Rau Hartmann, tipoldebarn af parret.



Åndelig inspiration og socialt tilhørsforhold

Som ung gik Didrich 'på valsen', og under sit ophold i Tyskland som smedesvend blev han inspireret af sin arbejdsgivers religiøse overbevisning: Baptismen.

Han lærer i denne periode også at tale flydende tysk, og kommer i det hele taget til at vise sig som et bemærkelsesværdigt naturtalent som taler, formidler og ikke mindst en karismatisk og fængslende prædikant.

Didrich Hysing Jochumsen bliver døbt af Förster den 21. januar 1859.

Der kan nok ikke være nogen tvivl om, at Didrich med sin familiære baggrund og historie savnede et nært socialt netværk og familielignende tilhørsforhold, som han formentlig har fundet iblandt baptisterne i Vejle. Han var ligeledes meget optaget af afholdstanken, hvilket heller ikke overrasker, når man ser på hvordan Didrichs far ødelagde og splittede familien på grund af sin afhængighed af alkohol.

Om Didrich efter tragedien i barndommen sås med sine tre søskende eller sin dengang drikfældige far, vides ikke. Intet tyder på det, bortset måske fra at han har haft en smule kontakt med sin lillesøster, eftersom han var i besiddelse af et foto af hende. Didrich fortalte som gammel til barnebarnet Orla Grarup (som i øvrigt blev baptistpræst, søn af Peter Grarup og Didrichs datter Laura), at han tidligt blev forældreløs. Måske har han troet eller anset sin far, Jacob Jochumsen, som død. Men det var ikke tilfældet. Jacob Jochumsen ser ud til at være kommet på fode sidenhen, idet han har haft arbejde som bager flere steder, også lige til sin død i 1861, hvor han arbejdede som bager på Skibet Kro, 68 år gammel.



En større børneflok i Skovgade

Didrichs og Marens syv børn blev opdraget i den baptistiske tro, men ikke alle børnene førte traditionen videre til børnebørnene. Flere i efterslægten fik dog en karriere som baptistpræster, missionærer m.m., og flere af børnene opholdt sig i nogle år i Chicago. Mest kendt i dén forbindelse er nok sønnen Carl Emil Jochumsen Elving (C. Elving), for hvem der er rejst en mindesten i Holbæk, hvor han døde efter en lang og glorværdig karriere i ledende stillinger indenfor baptistsamfundet.

Didrich Hysing Jochumsen huskes som blændende intelligent, målrettet og flittig - med et roligt og behageligt temperament - højt respekteret og afholdt. I hans efterslægt florerer helt op til i dag til mange sider en markant kunstnerisk åre - både musikalsk, sprogligt/poetisk/formidlingsmæssigt og billedkunstnerisk, lige som mange arbejder/har arbejdet i ledende positioner i forskellige brancher.


Didrich boede i mange år sammen med sin kone og børnene i Skovgade, Vejle:


FT Vejle Købstad, 1. februar 1880, opslag 969:

Skovgade matr. no. 594.

Forhus, Stuen, 1 familie. Husfader og smed, Didrik Hysing Jochumsen, 49 år, baptist, født i Horsens.

Dennes hustru, Maren Jochumsen, f. Jørgensen, 37 år, baptist, født i Svanning Sogn, Svendborg Amt.

Johannes Jochumsen, 11 år, deres søn.

Andreas Ferdinand Jochumsen, 8 år, deres søn.

Cathrine Elisabeth Jochumsen, 6 år, deres datter.

Carl Emil Jochumsen, 3 år, deres søn.

caption


Her ses adressen i Skovgade, Vejle. Det er Didrichs datter Cathrine Elisabeth (bosat Langelinie) og søn Johannes Jochumsen Elving (bosat Koldingvej 14), som står foran døren. Huset - og for den sags skyld hele gaden - er forlængst nedrevet. Foto i privateje: Helle Rau Hartmann.

Didrichs og Marens børn:

1. Marie Magdalene Jochumsen, født i Vejle den 7. januar 1865. Siden gift med murer og politibetjent Odin Aksel Ferdinand Olsen i København, hvor hun døde som 91-årig i 1956, som mor til 13 børn. Hun var en lille kreativ og livlig, altid munter og kvik dame, som fint klarede at opfostre de 13 børn i en meget lille, 2-værelses lejlighed i Grønnegade, København. De mindste børn sov i kommodeskufferne...og Marie beklagede sig aldrig. Maden blev tilberedt på en primus på et lillebitte bord.

caption

2. Johannes Jochumsen Elving, smed og maskinarbejder i Vejle (bl.a. på C. M. Hess’ Jernstøberi). Født i Vejle 14. august 1868. Han boede mange år på Koldingvej 14 i Vejle, hvor han døde i 1958, 89 år gammel. Han var gift med Kirstine Marie Nielsen Schou, og de fik sammen syv børn.

Som det var tilfældet med Johannes' far, Didrich, der havde en antageligt mentalt handicappet ældre bror, Jacob, så fik også Johannes en handicappet søn, Ferdinand, kaldet "Fenne". Han må næsten have haft en form for autisme, for skønt han var tilbagestående på nogle områder, var han særdeles dygtig til at arbejde med radio, hans store interesse. Desværre blev Fenne kørt ihjel ved en tragisk ulykke på Koldingvej, idet han som tunghør misforstod en advarsel fra en person på den anden side af vejen, og blot vinkede venligt tilbage. Han blev kørt ned af en lastbil.

Den eneste af Johannes' børn, som førte slægten videre, nemlig Albert, fik ligeledes en søn med en form for lettere mentalt handicap. Det var den ældste søn, Jens Jørgen. De efterfølgende børn samt alle i efterslægten er sunde og velfungerende.

Elving Johannes.jpg

caption

Familieportræt af Johannes Jochumsen Elving på sin 60-års fødselsdag den 14. august 1928, siddende i centrum i sin stue på Koldingvej 14 i Vejle, ved siden af sin 85-årige svigermor Inger Nielsen Schou, født Andersen, og enke efter snedker i Vejle, Jens Nielsen Schou. Ved siden af sin mor sidder Johannes Elvings hustru (den kraftige dame til venstre i billedet), Kirstine Marie Nielsen. Siddende med sin lille søn, Jens Jørgen Elving, på skødet, ses Johannes Elvings svigerdatter, Kirsten Ingrid Marie, født Larsen, gift med malersvend i Vejle, Albert Viktor Emanuel Jochumsen Elving, som ses stående lige bag sin hustru. Siddende til højre sidder Johannes Elvings datter, syerske Inger Sørine Jochumsen Elving. Med hånden på hendes skulder står søsteren Sarah Helene Othilie Jochumsen Elving. Bag Johannes Elving står den unge datter, Laura Elise Jochumsen Elving, som først døde i december 2000, 96 år gammel. Ved siden af hende står broderen Jens Carl Emil Jochumsen Elving, som var gørtler og opkaldt efter sin inden for baptist-kredse berømte farbror, Carl Emil Jochumsen Elving. Ved siden af ham står endnu en bror, Andreas Ferdinand Jochumsen Elving, opkaldt efter endnu en farbror, men han blev kun kaldt for "Fenne". Og endelig står ved hans side den sidste søster, Ellen Jochumsen Elving, som efter sigende var ret så belæst og berejst. Af alle disse børn af Johannes Jochumsen Elving har alene sønnen Albert ført slægten videre. Den lille søn på billedet her lever faktisk den dag i dag (2012). Privatfoto: Helle Rau Hartmann.



3. Andreas Ferdinand Jochumsen Elving, stationsforstander i Ejstrupholm og Troldhede. Født i Vejle den 3. februar 1871. Han blev gift med Thora Emilie Clausen og fik fire børn. Ferdinand døde i Ejstrupholm ved Silkeborg i 1929. Kun en datter har ført slægten videre.

Ferdinand.jpg


Stationsforstander Andreas Ferdinand Jochumsen Elving. Foto i privateje: Helle Rau Hartmann.



4. Cathrine Elisabeth Jochumsen, født i Vejle den 24. oktober 1873, gift med skomager Jens Rærup Jensen fra Egvad. De boede mange år på Langelinie i Vejle, og fik sammen otte børn, hvoraf en søn døde som lille. Cathrine døde i Vejle 1954, 81 år gammel, og har i dag en stor efterslægt i bl.a. Vejle. Bl.a. er Cathrine oldemor til denne artikels forfatter.

Cathrine var en musikalsk, kreativ, humoristisk men også meget bestemt dame med en naturlig, autoritær ynde. Hun arbejdede i Vejle som sygeplejerske, bl.a. under første verdenskrig, hvor hun plejede de borgere som blev ramt af Den Spanske Syge. Hendes egen familie gik helt fri af denne smitsomme og meget farlige influenza-epidemi, som ellers fik store og tragiske konsekvenser for mange familier i Vejle og ud over Europa.

Cathrine.jpg Cathrine Elisabeth Jochumsen 20aar.jpg

Sygeplejerske Cathrine Elisabeth Jensen, født Jochumsen. Fotos i privateje: Helle Rau Hartmann.

Her er teksten fra kirkebogsindførslen, da Cathrine Elisabeth Jochumsen blev borgerligt viet i Vejle:

21. april 1893 - Vielse på Vejle Rådhus af Borgmester Ørsted.

Noteret i Sct. Nicolai Kirkes kirkebog 1893:

Ungkarl Jens Rærup Jensen, skomagersvend i Vejle.

Søn af Gårdmand Jens Andersen (Nisgaard) og Villadsine Margrethe Damgaard af Tarm i Egvad Sogn, født sammesteds 9. december 1869. 23 år.

Kommuneattest fra Lønborg og Egvad af 18. marts 1893. Faderens samtykke af 8. april 1893.

Pige Kathrine Elisabeth Jochumsen af Vejle, datter af Smed Diderick Hysing Jochumsen og Maren Jørgensen i Vejle, født i Vejle 24. oktober 1873. Faderen er forlover.

Forlovere:

Smed Diderik Hysing Jochumsen og skræddersvend Peter Larsen, begge i Vejle.

(Jens) hører til folkekirken. Bruden til baptistsamfundet. Børnene skulle opdrages i den baptistiske trosbekendelse, således meldt fra borgmesterkontoret 25. april 1893.


5. Baptistpræsten Carl Emil Jochumsen Elving, født i Vejle 4. juli 1876. Han var glødende baptist, døbt i Svendborg baptistmenighed 25. december 1897. Han var uddannet bogbinder, og uddannet til baptistpræst i Morgan Park Seminary 1905-08, hvor han var forstander for en dansk menighed i Waukegan ved Chicago. Ordineret i Chicago i Bethel Baptist Church 1908. Han blev Amager Menigheds forstander, kaldet til præst ved Salemskapellet, og derefter forstander i Hjørring, Aalborg (Bethelkirken), Sønderjylland efter genforeningen, og Thy - og han sluttede tjenesten i Holbæk Baptistmenighed. I Baptistsamfundet arbejdede han for afholdssagen og hedningemission, og i 1913 holdt han i Salemskapellet en prædiken, der satte gang i debatten om afholdsmission og førte til dannelsen af "Baptisternes Afholdsforbund". Han var medlem af bestyrelsen i "Danske Afholdsselskabers Landsforbund" i BAM's ledelse, og rejsesekretær 1913-36; Hedningemissionen havde hans store kærlighed, og han var i hedningemissionsudvalget 1916-36, fra 1920 som formand.

Carl Emil.jpg

C. Elving. Foto i privateje: Helle Rau Hartmann.

Carl Emil var en stærkt socialt interesseret præst. Grundlægger af Baptisternes Afholdsmission. Formand for Baptistsamfundets Ydre Mission i mange år. Gift med Johanne Vilhelmine Andersen, med hvem han havde tre børn. Carl Elving døde i Holbæk 1936, og her er rejst en sten af baptistsamfundet til hans minde.



6. Laura Caroline Jochumsen Elving, født i Vejle 21. august 1880. Opholdt sig en årrække i Chicago. Gift med baptistpræsten Peter Grarup, og deres fire børn blev alle aktive baptister. Tre døtre blev sygeplejersker og jordemødre, og missionerede med deres ægtemænd i bl.a. Afrika. Sønnen Orla Grarup blev baptistpræst som sin far, og blev selv far til fem sønner, hvoraf flere fulgte i hans spor. Laura døde i Århus 1961, 80 år gammel.

Laura.jpg

Laura Caroline Jochumsen Elving, gift Grarup. Foto i privateje: Helle Rau Hartmann.



7. Anna Theodora Jochumsen Elving, født i Vejle 20. april 1884. Udvandrede 1907 til USA, hvor hun blev gift med københavneren Carl Knud Baggesen. De fik 3 børn. Anna døde i 1960.

Anna.jpg

Anna Theodora Jochumsen Elving, gift Baggesen. Foto i privateje: Helle Rau Hartmann.




Familien jochumsen.jpg


Didrich Hysing Jochumsen med sin hustru Maren og deres 7 voksne børn.

Foto i privateje: Helle Rau Hartmann, Vejle.


Disse 7 søskende - børn af Didrich Hysing Jochumsen og hustruen Maren - oplevede da de voksede op i Skovgade, Vejle, her et stærkt familiesammenhold, naboskab samt tilknytning til det vejlensiske baptistsamfund.

Nogle af dem valgte i 1904 på opfordring af Andreas Ferdinand Jochumsen at ændre efternavn til Elving. Om det var med inspiration i formoderen Juliane Maria Eblings tyske efternavn, som ofte ses forvansket til fx. Ebeling, Ebbeling, Eblin, Elbing, Elbinger - vides ikke med sikkerhed, men det forekommer meget sandsynligt.

Johannes, Andreas Ferdinand og Marie Magdalene fravalgte den baptistiske religion på et tidspunkt. Cathrine Elisabeth blev udelukket fra baptistsamfundet, idet hun blev gravid inden hun og barnets far blev gift. Men hun blev senere genoptaget i baptistsamfundet. Ingen af hendes efterkommere blev dog baptister.



Didrich fejrede 50-års jubilæum

Jubilaeum 1909.jpg


Didrich Hysing Jochumsens 50-års jubilæum som baptist blev i 1909 fejret med pomp og pragt i Korskirken, Gulkrog i Vejle. Bygningen var pyntet op både ud- og indvendigt i dagens anledning, og der blev taget et gruppefoto, hvor Didrich her ses i midten bagerst, omgivet af datteren Cathrine Elisabeth Jensen, født Jochumsen, dennes ældste datter Mary, og Didrichs søn Johannes Jochumsen Elving, med sin hustru.

Foto: Vejle Stadsarkiv. B55371


Herunder samme foto i udsnit:


Jubilaeum 1909 - udsnit.jpg



På plejehjem i Vejle

Didrich Hysing Jochumsen døde i 1917, og her er meddelelsen i Baptisternes Ugeblad nr. 48 , 1917:

Vore Hensovede, Vejle:


Søndag d. 11. November døde vor gamle Br. D. H. Jochumsen. Han er født i Horsens d. 21. Januar 1831 og døbt af Førster 21. Januar 1859. Han var den sidste fra Menighedens Stiftelse i 1866, og deltog gennem mange Aar lejlighedsvis i Ordets Forkyndelse paa vort Omraade. Han blev meget skrøbelig og saa godt som blind, men sit aandelige Syn bevarede han usvækket. Sine sidste Leveaar tilbragte han paa de gamles Hjem i Vejle.


Rosenquist-Hansen.


Vore hensovede.jpg



Skrevet af Didrich Hysing Jochumsens tipoldebarn: --Helle Rau Hartmann 25. apr 2012, 18:40 (UTC)