Vejle Bolte- og Møtrikfabrik

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Vejle Bolte- og Møtrikfabrik, ca. 1930

Vejle Bolte- og Møtrikfabrik blev grundlagt af Carl Brincker, C. M. Hess og J. C. Christiansen i 1899, og produktionen kom i gang året efter. Allerede i 1902 blev fabrikationen ændret for at leve op til markeds- og prisændringer.

Vejle Bolte- og Møtrikfabrik var via personkredsen bag tæt forbundet både til Hammerværket og C. M. Hess’ Jernstøberi. I 1919 overtog man Dansk Skrue- og Nittefabrik i Vejle. Fra 1927 blev administrationen for Hammerværket og Vejle Bolte- og Møtrikfabrik lagt sammen.


Gennem mange år havde fabrikken faste leverancer til Statsbanerne. I 1920'erne blev fabrikken også berørt af krisen og tilmed ramt af 13 ugers arbejdsstandsning som, følge af strejker, lockout og maskinproblemer. Det følgende årti gav dog overskud og fremgang, som varede ved indtil 2. verdenskrig. Fabrikken klarede vanskelighederne og stod i midten af 1960'erne for 1/3 af den danske produktion af bolte- og møtrikker, og formåede at eksportere 20% af produktionen. I 1970’erne gik Vejle Bolte- og Møtrikfabrik hårde tider i møde, man måtte nedskære medarbejder staben betydeligt, salget svigtede. Resultatet blev, at fabrikken i 1976 blev solgt til Nordiske Kabel- og Traadfabrikker, som i 1979 fusionerede den med en af sine københavnske fabrikker og ændrede navnet til Uni-Bolt. Man flyttede hele produktionen til Vejle, lukkede den sidste produktion på Flegmade, hvor Håndværkerbyen ligger i dag, og udvidede i stedet på Grønlandsvej. Uni-Bolt blev i 1997 solgt videre til Arvid Nilsson Gruppen.

Litteratur

  • Vejle Bys Historie
  • Vejles Historie, bd 3

Billeder