Svend Aage Thomsen

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Forstander Svend Aage Thomsen taler ved Den Jyske Idrætsskoles genindvielsesfest, 20. juli 1958

Idrætsmanden Svend Aage Thomsen (1911-1961) er stifter af Den Jyske Idrætsskole i Vejle, som siden skiftede navn til Vejle Idrætsskole.

Han var en formidabel atlet inden for flere forskellige atletikgrene. Hele 12 danske mesterskaber blev det til, hvorfor han da også var kendt som Danmarks bedste all-round atlet.

Svend Aage Thomsen var uddannet som stenhugger i Vejle og som delingsfører på Gymnastikhøjskolen i Ollerup, som var en uddannelse med det primære sigte: at kunne lede gymnastik på landet.

Da Tyskland besatte Danmark blev Svend Aage Thomsen arbejdsløs. I 1941 var han på et tre måneders kursus som idrætsleder i atletik på Danmarks Højskole for Legemsøvelser. Han fortsatte sin personlige uddannelse på Folketjenestens Lederskole i Karlslunde.

I 1942 grundlagde han Den Jyske Idrætsskole. De første få elever ankom i 1943.

Svend Aage Thomsen var i den første tid som forstander på Den Jyske Idrætsskole stadig eliteidrætsmand og på landsholdet.

Under den tyske besættelse af Danmark tog Svend Aage Thomsen selv aktiv del i modstanden. Han filmede blandt andet en jernbanesabotage.

Svend Aage Thomsen døde som 50-årig, men hans navn og virke er for altid knyttet til den skole, han grundlagde under vanskelige kår i 1942.

I 1966 blev der rejst en mindesten for ham på skolen.


Kilder

Vejle Stadsarkiv - U6275.