Søren Bjælde

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Søren Bjælde (f. 1952) er uddannet keramiker og historiker, men det er som billedkunstner, han er blevet anerkendt.

Søren Bjældes billedunivers er kendetegnet af tre motiv-verdener: Det kendte fra hverdagen, det fremmede fra rejser ude i verden og en helt anden verden med fantasier og fantastiske fortællinger.

Søren Bjælde ser motiver alle vegne på sin færden. Det kan f.eks. være når han er til morgensvømning, eller når han triller en tur med barnebarnet i barnevognen eller er på jagt efter hornfisk i Hvide Sande. Bjælde finder motiver fra vandreturen på Færøerne, cykelturen ved Husum og fra suppe-serveringen i Irland. Og fra fantasiens verden er det f.eks. jul i Andeby, alfabetkvinden og skytsenglen eller tigerens forårsvandring.

Hele Søren Bjældes billedunivers emmer af hans store glæde ved at fortælle, sådan som han viser det i sit helt unikke billedsprog.

Søren Bjældes selvbiografiske begivenheder bliver til almene billedfortællinger, der taler direkte til beskuerne.

Fortællelysten har Søren Bjælde med fra barndommens optagethed af tegneserier. Bjælde er – ifølge eget udsagn – en vaskeægte Anders And-nørd. Som barn tegnede han tegneserier i Anders And-stil, og han skabte også pudsige opfindelser i Storm P-stil. Søren Bjælde har i et interview udtalt: ”Egentlig sætter jeg mere pris på en god Anders And-forside end på en radering af Rembrandt”.

Søren Bjældes billeder har rod i tegneseriernes brug af tydelige sorte konturtegninger og klare, stærke farver.

I sin barndom tegnede han tusch-tegninger og skar figurer ud i træ. Det gør han også som moden billedkunstner med den livserfaring, han har i bagagen.

Søren Bjælde er også inspireret af japanske træsnit, som i slutningen af 1800-tallet påvirkede europæiske kunstnere som nu f.eks. van Gogh og Gaugain. Men han er også inspireret af danske kalkmalerier og indiansk kunst.

Søren Bjælde komponerer ekspressive billeder ofte med skæve synsvinkler og originale beskæringer, og tegnestilen kan være forvrænget og venligt karrikerende.

Søren Bjælde har gennem årene udstillet i ind- og udland, og han er repræsenteret på Vejle Kunstmuseum.

Bjælde har gennem årene udført flere udsmykningen. I 1999 udsmykkede han en stor gavl på Fredericiagade 35 med titlen ”Manden på trappen”. Udsmykningen blev støttet af Vejle Amt, Vejle Kommune og Vejle Amts Folkeblad. Bjælde var en måned om at male det store gavlmaleri.


Litteratur

Vejle Stadsarkiv - U50798, U365, B67663

Vejle Amts Folkeblad.