Ralf Gøbel

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Koncertmester Ralf Gøbel og cellist Holger Rasmussen, Vejle Amatør Symfoniorkester, 1991

Ralf Gøbel, tidligere politimester i Vejle, født 5. december 1917 i København, død 14. juli 2008 i Vejle.

I 1944 blev han cand. jur. fra Københavns Universitet, og samme år tiltrådte han en stilling som fungerende sekretær i Justitsministeriet. I 1946 fik han embede som dommerfuldmægtig i Skjern, og i årene derefter politifuldmægtig forskellige steder.

1. februar 1966 blev Ralf Gøbel udnævnt til politimester i Vejle, en stilling han besad til 1987, da han gik på pension.

Da han var kommet til Vejle som ny politimester, tog han straks initiativ til at stifte Vejle Amatør Musikforening, der blev begyndelsen til Vejle Amatør Symfoniorkester, nu Vejle Symfoniorkester. Han var formand for orkestret frem til 1994.

Som Vibeke Kruse skrev i Vejle Amts Folkeblad i forbindelse med hans tilbagetræden som politimester:

I Vejle har Ralf Gøbel aldrig ført sig frem med brask og bram som byens politimester. Derfor er det nok meget karakteristisk, at vejlenserne mest kender ham som den fremragende og engagerede musiker, han er. Man kender ham som koncertmester i det store velspillende Vejle Amatør Symfoniorkester. Har oplevet ham spille sammen med dygtige solister ved talrige koncerter og respekterer ham for det store arbejde, han har gjort for musiklivet i Vejle.

Det er således i høj grad Ralf Gøbels fortjeneste, at Vejle i dag har et stort og velspillende symfoniorkester.

Gøbel var kendt i hele det sydøstlige Jylland for sin kunstneriske udfoldelse som violinist og koncertmester i Vejle Symfoniorkester samt i promenadeorkestret Lauseniana.

Violinen fulgte ham hele livet, lige fra han som 12-årig begyndte at få undervisning på instrumentet, som han holdt meget af. Han spillede både bratsch og violin.

Hans kærlighed til, interesse for og viden om musik var usædvanlig stor. Ralf Gøbel forstod og levede op til Martin Luthers ord: ”Alt i alt, næst efter Guds eget ord, er musikkens ædle kunst den største skat i verden.”

Gøbel var som politimester og musiker velanskrevet og respekteret. Han var et ydmygt menneske og kunne virke distræt, når han øste af sin store viden om musiklivet, store komponister og deres værker. Ofte sad han og kiggede ned, mens han fortalte med sin lidt monotone stemme i et formfuldendt sprog.

Juraen, musikken og naturen var omdrejningspunkter i Ralf Gøbels liv. Juraen blev hans levevej, musikken var hans passion, og naturen hans daglige glæde. Han gik mange og lange ture i naturen, ofte i selskab med sønnen, Per.

Gøbel interesserede sig også for astrofysik, og han var i det hele taget et begavet og meget vidende menneske.

I selskabelig sammenhæng var han yderst beleven, en vaskeægte gentleman, der kunne være både sjov og særdeles underholdende.

Musikken fulgte ham hele livet, han spillede senest som medlem af Vejle Barokensemble.

Som afslutning på sin 90 års fødselsdag greb Ralf Gøbel violinen og spillede ”I skovens dybe stille ro” så smukt, følsomt og bevægende, at ingen, der var til stede, nogensinde vil glemme det.Billeder