Procol Harum i Vejle

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

”Da den gamle Strauss kom til ny værdighed”. Det var overskriften i Vejle Amts Folkeblad 20. november 1975 på journalist Jørgen Nygaards anmeldelse af den engelske rockgruppe Procol Harums koncert i Idrættens Hus i Vejle. ”New”, som var Jørgen Nygaards signatur, skrev begejstret om koncerten, hvor gruppens fortolkning af ”An Der Schönen blauen Donau” var højdepunktet i den to en halv timer lange koncert. ”Majestætisk, stilsikkert og alligevel originalt”, hed det om gruppens fortolkning af den kendte komposition. I anmeldelsen pointerede Jørgen Nygaard desuden, at publikum – der var 900 i Idrættens Hus – virkelig var kommet for at HØRE musik og ikke forstyrre med skrig og skrål. Procol Harum måtte give to ekstranumre, og begejstringen var enorm, da finalen var gruppens største hit ”A Whiter Shade of Pale”. Ifølge BBC det mest spillede musikstykke i radioen gennem de seneste 75 år! Jørgen Nygaard efterlyste kun en ting i hælene på koncerten: Et tekstark! Hvorfor nu det? Jo, fordi det var umuligt at forstå ordene, når forsanger Gary Brooker udfoldede sig. Og Jørgen Nygaard ville nødigt gå glip af de lyriske guldkorn forfattet af Keith Reid. I øvrigt delte anmelderen sine personlige favoritter med læserne. Han syntes bedst om gruppens blide, melodiøse numre som ”Ship Softly”, ”Conquistador” og ”Hombug”.


Procol Harum er i særklasse en unik rockgruppe, sådan har det været, lige siden gruppen blev dannet og i 1967 stormede ind på hitlisterne netop med ”A Whiter Shade of Pale”, der blev det store gennembrud. Fra første færd har gruppen haft sin egen stil og lyd med inspiration fra klassisk musik som en del af arrangementerne. ”A Whiter Shade of Pale” er således inspireret af Johann Sebastian Bachs komposition ”Air” fra Orkestersuite no. 3. Hammondorglet som dominerende instrument har kun bidraget til at understrege gruppens helt specielle lydbillede. Hammondorglet skyldes Matthew Fisher, han skulle efter sigende have fået sin mormor til at give sig penge til et Hammond M-100 orgel. Han savede straks orglets underdel af, så det var nemmere at transportere. Han mistede dermed bassen, men den del af musikken tog gruppens bassist sig grundigt af.


Nok er lyden speciel, men det er gruppens tekster bestemt også, skrevet som de er af den menneskesky poet, Keith Reid, der var medlem af gruppen, men sjældent viste sig på scenen.

Som så mange andre rockgrupper har Pocol Harum haft en omskiftelig karriere, ligesom gruppens medlemmer er udskiftet undervejs.

I 1977 var gruppen slidt op og blev opløst, da havde Matthew Fisher allerede forladt bandet i 1969.

I 1991 genopstod gruppen med udgivelsen af en LP ”The Prodigal Stranger”, som blev fulgt op af en turné, der også bragte Procol Harum til Danmark igen.

Gruppen har givet koncert i Vejle flere gange, i 1996 foregik det i Torvehallerne, og i 2003 i Vejle Musikteater. I den forbindelse besøgte Gary Brooker og Matthew Fisher deres danske musikerkollega, Anton Stormlund, i forsamlingshuset i Hornstrup Mølleby. Stormlunds forsamlingshus rummer en enestående samling af dampmaskiner, telegrafapparater og orgler med det store kinoorgel som samlingens kronjuvel. Det var lige præcis sådan et Hammondorgel, Procol Harum spillede på ved indspilningen af ”A Whiter Shade of Pale”. Besøget i Stormlunds forsamlingshus kom i stand via lokalhistorikeren Vigand Rasmussen, der er stor fan af Procol Harum og har oplevet mange af gruppens koncerter på dansk grund. Vejle Musikteaters daværende direktør, Peter Sindberg, besøgte forsamlingshuset sammen med de to tilbageværende medlemmer fra 1960’ernes Procol Harum. Matthew Fisher var især meget betaget af dampmaskinerne, mens Gary Brooker udtalte til Vejle Amts Folkeblads udsendte, at ”det var meget, meget spændende at se Stormlunds samling og høre ham spille på det store orgel.” Gary Brooker var også fornøjet ved synet af de mange fine dampmaskiner, han er nemlig kendt for at være jernbane-entusiast og har fået tilnavnet ”Hornby” af vennen og kollegaen Eric Clapton. ”Hornby” refererer til navnet på en stor engelsk modelbaneproducent.

Samme år som besøget i Stormlunds forsamlingshus og koncerten i Vejle Musikteater, forlod Matthew Fisher gruppen igen. To år efter lagde han sag an mod Gary Brooker og hele bandet for at få del i rettighederne til gruppens største hit ”A Whiter Shade of Pale”. Ifølge Matthew Fishers hjemmeside er sagen efter en lang tur gennem det engelske retssystem endt med en afgørelse, hvor Fisher er blevet anerkendt som medkomponist på melodien. Derfor får han nu sin økonomiske del af indtægterne fra hittet.

Procol Harum har et par gange givet koncerter sammen med større kor og orkestre. Første gang i Ontario i Canada i 1969. Mest kendt er koncerten med Edmonton Symphony Orchestra og Da Camera Singers i Canada i 1971. Koncerten udkom på plade og blev en stor succes.

I 2006 genoptog gruppen samarbejdet med store orkestre. Da spillede Procol Harum sammen med DR RadioUnderholdningsOrkestret og DR Radiokoret ved to forrygende koncerter i Ledreborg Slotspark, der blev overværet af i alt 22.000 tilhørere. Begejstringen var stor, og publikum kaldte uden tøven koncerterne ”Uforglemmelige”.

Forsanger Gary Brooker blev i 2003 hædret af dronning Elizabeth, da han fik tildelt ordenen MBE, Member of the British Empire. Brooker døde i 2022 af cancer i sit hjem i Surrey i England. Han blev 76 år.

Kilder

  • Vejle Amts Folkeblad.
  • Lokalhistoriker Vigand Rasmussen.