Paul Lekytié

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Paul Lekytiés orkester på Industri-Cafeen. Paul Lekytié står i midten med briller

Paul Lekytiés, hvis rigtige navn var Poul Henning Sørensen, var født 19. januar 1903. Han begyndte tidligt at spille klaver, ligesom han hurtigt kom igang med at komponere slagere. Hans første komposition var "Lilliput" i 1921 var komponeret til en fest i latinskolen. Han kom på konservatoriet i København, og spillede også her med i forskellige orkestre. I 1934 kom han tilbage til Vejle for at dirigere orkestret på Munkebjerg Badehotel.

Da hans onkel, fabrikant Holger Sørensen, søgte efter et mere moderne navn til Vejle Tyggegummifabrik, var det Paul Lekytié, der havde været i USA, der fandt på navnet "Dandy". Lekytié spillede fortsat mange forskellige steder med sit orkestre, og i 1939 introducerede han sin abnsolut største succes som komponist, "Blå Roser". Melodien blev en landeplage, så pladesalget i 1942 passerede 40.000 eksemplarer.

Paul Lekytié komponerede en lang række andre slagere, men så stort som "Blå Roser" blev det dog ikke igen. Han døde 2. november 1957 efter længere tids sygdom.


Litteratur

Jørgen Gram Christensen: Ej blåt til lyst. Komponisten Paul Lekytié. Vejlebogen 1998, s. 5 ff