Otto Johannes Bruun

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Maleri af Ott. J. Bruun 1947

Direktør. Født 2. juni 1892. Død 27. februar 1989.

Otto J. Bruun blev født i Torvegade 18 i Vejle som søn af tandlæge Johannes Bruun. Han tog realeksamen i 1909 og kom derefter i kornhandlerlære i Flensborg og Hamborg. Derefter var han på handelsskole i Liverpool, til Uruguay i et maskinfirma, eksamen som maskiningeniør i Buenos Aires.

I 1915 vendte han tilbage til Vejle. Han havde en idé om en tubefabrikation og sammen med Christian Andersen etablerede han Nordisk Tubefabrik i Vejle i lokaler i Bleggaardsgade 1915, og i 1918 byggedes egen fabrik i Vejle Enge. Allerede 1919 nedbrændte fabrikken helt, og produktionen måtte genoptages i lejede lokaler, inden flytningen til København i 1921. Firmaet blev senere omdøbt til Andersen & Bruuns Fabrikker, da De danske Kapselfabrikker blev overtaget. I 1935 blev der også etableret produktion i England. I 1970 bestod firmaet af fem virksomheder, to i Danmark og tre i England. I alt var der beskæftiget ca. 900 medarbejdere

Tubefabrikken lagde ud med især at producere tuber til tandpasta. Otto Bruun opfandt i 1916 tinoid tuben, der var en forbedret udgave af de tidligere tuber af bly og tin. Ligeledes opfandt han alu-kapslen eller – hætten, som kunne slutte tæt om flaskens åbning. ”Da flere bryggerier i slutningen af 30’erne begyndte at brygge en særlig dyr luksusøl, lykkedes det Bruun at overtale bryggeriet Albani til at forsyne den nye øltype med en plisseret kapsel af aluminium. De øvrige bryggerier tog hurtigt ideen op, og opfindelsen blev nærmest epokegørende: Med Bruuns kapsel af aluminium fik flasker med guldøl – og senere elle mulige andre luksusøl – deres karakteristiske udseende.” (Pjece om Otto Johannes Bruun - dansk opfinder og fabrikant, udgivet af Bruuns Fond).

Billeder