Nørre Vilstrup

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Landsbyen Nørre Vilstrup ligger cirka fem km. fra Vejle som en del af Skibet Sogn. I 2019 har Nr. Vilstrup omkring 300 indbyggere, og nye kommer hele tiden til, fordi der er gang i byggeriet. Der er således opført flere nye rækkehuse, og der er sket et generationsskifte, hvor nye børnefamilier er flyttet til.

Det er efterhånden mange år siden, der var et handelsliv i Nr. Vilstrup. Nr. Vilstrup Brugsforening blev nedlagt i 1989, og brugsforeningens bygning er i dag ombygget til boliger.

Nr. Vilstrup Skole blev nedlagt i 1967, og børn fra byen kom herefter til Skibet Skole for at få undervisning.


Forsamlingshuset, der er fra 1904, er det faste mødested for alle i byen. Huset er løbende renoveret og flittigt i brug til mange forskellige aktiviteter, som iscenesættes af lokale ildsjæle. Forsamlingshusets lever således helt op til de historiske rødder som ”sognets dagligstue”. I forsamlingshuset holder flere forskellige foreninger og mindre grupper til og sørger på den måde for at styrke fællesskabet. Her er en malergruppe, en teatergruppe, en gruppe, der hjælper ældre med it-problemer eller andet.

Der er jævnligt tilrettelagt fællesspisning i forsamlingshuset, hvor alle aldersgrupper kan mødes om et måltid mad og dyrker de sociale relationer.

Nr. Vilstrup Forsamlingshus er også flittigt udlejet til private fester, og det er ikke kun lokalbefolkningen, men også folk fra Vejle, der lejer sig ind i de hyggelige lokaler for at holde fest.

I Nr. Vilstrup er der desuden en forældreforening, en tennisklub og Nørre Vilstrup Skytte-, Gymnastik- og Idrætsforening, der har over 100 år på bagen.

Sportspladsen er et mødested i sommerhalvåret, og her bliver der ofte arrangeret grillaftener for hele familien.

Teatergruppen står hvert år for to underholdende aftener, hvor det ofte er klassisk amatørteater eller dilettant, der står på programmet. Det er en tradition, som har eksisteret i forsamlingshuset i en lang årrække. At se kendte folk fra landsbyen optræde på forsamlingshusets lille scene er til hver en tid et tilløbsstykke.

I flere år har der været holdt julemesser i forsamlingshuset, hvor lokale har solgt alt fra vin til hjemmelavede juledekorationer og julepynt. Der er altid inviteret til fælles juletræstænding af det store træ på forsamlingshuset parkeringsplads. Her får byens børn udleveret godteposer.

Vejle Kommune har udstykket byggegrunde i Nr. Vilstrup på vej mod Jerlev, så der sker løbende en befolkningstilvækst.


Litteratur

Vejle Stadsarkiv - U50587, U50631, U51111.

Vejle Amts Folkeblad.