Mille Gade

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Mille Gade (1898–1982) hed i virkeligheden Harriet Emilie (Mille) Gade og efter sit giftermål hed hun Harriet Emilie Clemington Corson.

Hun var født i Vejle og søster til komponisten Jacob Gade, og det var også sammen med ham, hun i 1919 som 22-årig rejste til USA for at søge lykken som svømmelærerinde.

Mille Gade havde ligesom sin senere så verdensberømte bror Jacob Gade et musikalsk talent. Men det var talentet for at svømme, hun valgte at dyrke. I barndomsbyen lærte hun den svømmeteknik og udholdenhed, som senere skulle hjælpe hende til at svømme over Den Engelske Kanal.

I New York bosatte Mille Gade sig på Manhattan, og her fik hun hurtigt arbejde som ledende svømmelærer i Harlem. Mille Gade blev svømmelærer for marinesoldater og mødte her sin tilkommende, Clemington Carson, der var kaptajn i den amerikanske marine.

I 1921 svømmede Mille Gade rundt om Manhattan, en strækning på 45 kilometer, som hun tilbagelagde i løbet af 15 timer og 57 minutter. Senere udfordrede Mille Gade sig selv ved at svømme i Hudsonfloden fra Albany til New York. Det er en strækning på 250 kilometer, som hun svømmede i løbet af 66 timer, hvor hun aldrig forlod vandet.

Ni måneder efter at have født sønnen Sonny i 1923 forsøgte Mille Gade første gang at svømme over Den Engelske Kanal for at sikre sig den historiske titel som den første kvinde, der svømmede over kanalen. Tre kilometer før hun nåede i mål, måtte hun opgive sit forehavende på grund af ekstrem stærk strøm.

Mille Gade blev siden mor til datteren Marjorie, og i 1926 begav hun sig for anden gang ud i forsøget på at krydse Den Engelske Kanal. Mens andre svømmere blev sponsoreret af aviser, der samtidig sikrede sig gode historier om hver enkelt, måtte Mille Gade selv finde finansiering. Den amerikanske forretningsmand Walter Lipman Lissberger blev mæcen for Mille Gade. Han forærede hende 3.000 Dollars, så hun kunne rejse til Dover og forberede sig. Walter Lipman Lissberger kontaktede samtidig Lloyds i London for at høre, hvilke odds der var på Mille Gades kanal-svømning. Da han fik besked om, at oddsene på Mille Gade var således, at han ville få sit indskud 20 gange igen, satsede han 5.000 Dollars på, at Mille Gade ville gennemføre. Mens Sonny og Marjorie blev passet af en tante i Virginia, trænede Mille Gade hårdt og intensivt og savnede sine børn. Mille Gade vidste allerede dengang, at hun ikke ville blive den første kvinde, der svømmede over Den Engelske Kanal. Den titel havde tysk-amerikanske Gertrude Eberle sikret sig få måneder forinden. Gertrude Eberle svømmede strækningen på 14 timer og 39 minutter. Historier om ”den svømmende mor” begyndte at dukke op i amerikanske og engelske aviser. Da Mille Gade svømmede ud i Den Engelske Kanal var hun derfor ledsaget af adskillige følgebåde med turister, der heppede på hende. En gang i timen fik hun flere sukkerknalde og kokosmælk for at få kræfter til at gennemføre. Fra ledsagebådene lød heppekoret: En til for Sonny – en til for lille Marjorie. Efter 15 timer og 29 minutter gik en udmattet Mille Gade i land i England. Journalister stod i kø for at interviewe Mille Gade. Til dem alle udtalte hun: - Jeg svømmede for min børns skyld, for at give dem en bedre fremtid! Mille Gade fortalte også, at hun undervejs tænkte på, hvor mange tallerkener, hun skulle vaske op, hvis ikke hun gennemførte. Så bed hun tænderne sammen og svømmede videre.

Da Mille Gade vendte hjem til New York blev hun modtaget i et sandt triumftog og en ticker tape parade, hvor tusinder hyldede hende for præstationen. Mille Gades manager sikrede hende en kontrakt på 200.000 Dollars, som indebar, at hun turnerede i USA, fortalte om sin bedrift og gav svømmeundervisning.

Flere amerikanere digtede om Mille Gade, og et af digtene lød således:

O Mille, O Mille, how you can swim,

O Mille, O Mille, earnest and grim

You’re making miles and miles go by

You’re making hours and minutes fly

O Mille, O Mille, please don’t be blue.


Litteratur

Vejle Stadsarkiv - U1422, I2474, I2750, U51844, I1691, I1692, I1702, I2475, I2479, I2464, I1698, I2472, I2488, I2750, I2485, I1699, I2486.