Linnemanns Jomfrukloster

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Jomfruklosteret, ca. 1935

Stiftelse.

Oprettet i 1856 på Gammelhavn af Andreas Deichmann Linnemann og hans hustru Ane Marie Linnemann. Oprettet som fribolig for 5 jomfruer, med tilknytning til Vejle, der skulle være godt 40 år, være værdigt trængende, samt have en beviselig anstændig opførsel.

Bygningen samt en kapital på 2500 rigsdaler rigsmark blev skænket til Jomfruklosteret af ægteparret Linnemann. Og dermed var stiftelsen Linnemanns Jomfrukloster oprettet. Der var altså ikke tale om kloster i ordet gængse forstand. Jomfruklosterets fundats slog fast at såfremt en beboer giftede sig skulle denne fraflytte klosteret ”til næste flyttedag”.

Gennem årene donerede slægten Linnemann samt andre Vejleslægter penge til stiftelsen, således at man har haft en betydelig kapital.

Bestyrrelsen for Jomfruklosteret var tildels bestemt via stiftelsens fundats, således at de faste medlemmer altid var borgmesteren som formand, sognepræsten ved Sct. Nicolai Kirke og et medlem af familien Linnemann.

Den oprindelige bygning blev revet ned i 1957, og de penge klosteret havde, blev benyttet til at købe en ejendom i vestbyen, som Jomfruklostreret nu administrerede. Her så man ikke helt så stramt på kravet om, at det skulle være ældre jomfruer der beboede bygningen.

Billeder