Løget Kirke

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Løget Kirke er den tredje kirke i Vejles største kirkesogn, Sct. Nicolai Sogn. Sognet har Vejles ældste hus, den store midtbykirke fra middelalderen, Sct. Nicolai Kirke, som den første og største. Dernæst følger Søndermarkskirken.

Løget Kirke blev fra begyndelsen opført som en sognegård. Det var arkitekt Inge Lind fra Steensens Tegnestue i Vejle, der tegnede sognegården, som blev indviet 12. november 1995. Ni år senere blev sognegården bygget om til en egentlig kirke. Denne gang var arkitekten Kuno Mielby, der tegnede den enkle, lyse kirke, der står så ren og minimalistisk i sin arkitektur og lader lyset og det kristne ord være i centrum.

Løget Kirke blev opført midt i et boligkvarter og tanken var fra begyndelsen, at kirken skulle leve sit liv som en form for socialt centrum. Kirken er og var en integreret del af den sognegård og de konfirmandlokaler, der var opført i forvejen. Kuno Mielby lagde vægt på, at kirken med sit rene, hvide indre skulle tilføre rummet en ophøjet stemning. 200 små lamper lyser op i kirkerummet som en stjernehimmel. Løget Kirke er ikke den første kirkebygning, som Kuno Mielby har tegnet. Han er også arkitekten bag Billund Kirke.

Kuno Mielby har selv fortalt følgende om kirken:


”Jeg har leget meget med lyset og sørget for, at man hele tiden kan se himlen. Jeg har valgt den klassiske processionsopstilling, fordi det er vigtigt, at der er plads til, at man kan være andagtsfuld og sidde i fred med sine egne tanker.”


Kuno Mielby har gennem årene restaureret og bygget flere kirker om. Arkitekten har aldrig brudt sig om, hvis der kommer for megen hurlumhej ind i kirken. Kuno Mielby har udtalt:


”Jeg synes, man skal passe på med at lave kirken til et forsamlingshus. Man må godt bruge den til andet end gudstjenester, men jeg mener, man skal bevare den andagtsfulde stemning. Kirken skal bruges i glæde og sorg, den må ikke blive et tivoli.”


Løget Kirke blev indviet 29. august 2004.Kilder

Vejle Stadsarkiv - U 5798, U50633.