Kristian Black

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Kristian Black blev født d. 25. januar 1903 i Ravnsbjerg, Ribe Amt. Faderen var skomager Otto Peder Black. Kristian Black blev gift med Betty Margarita Trunk (f. 1910) og fader til Lis (1935-2005) og Finn Trunk Black (f. 1937). Familien boede i Jyllandsgade 96 i Esbjerg. Kristian Black havde titel af fuldmægtig. I 193x flyttede familien til Kiddesvej 35 i Vejle i anledning af, at Kristian Black var blevet ansat som socialinspektør ved kommunen. Lige efter Besættelsen udpegede kommunen ham desuden til chef for Kontoret for særlige Anliggender, der skulle stå for udbetalinger for skade forholdt af tyskerne. Som en naturlig følge af Vejle Kommunes fordel af og samarbejde med plejehjemsforeningerne lå det naturligt, at socialinspektør Black viede en stor del af sit virke til plejehjemsforeningerne. I sommeren 1941 blev Black valgt til revisor for Vejle Amts Plejehjemsforening. Senere blev han foreningens sekretær. I november 1949 blev han valgt ind i bestyrelsen til De Danske Plejehjemsforeninger og straks udpeget til formand. Året efter fik han endnu en titel, i det han blev formand for bestyrelsen for Vejle Amts Plejehjemsforenings nyåbnede børnehjem på Brummersvej 4. Socialinspektøren udfyldte dermed fire betydningsfulde poster samtidig.


Vejle Amts Plejehjemsforening var grundlagt af folk, der brændte for det private initiativ samt troen på, at forsømte børns opbringning burde foregå i private plejehjem. Børnehjemstanken havde dog allerede i 1913 meldt sig i foreningen, i det der var børn, det var vanskeligt at finde private plejehjem til. Dansk børneforsorg – både den private og den offentlige – var efter Besættelsestidens stilstand kommet ind i en brydningstid, hvor man drøftede de pædagogiske, økonomiske og personalemæssige problemer samt den private børneforsorgs stilling i samfundet. Med en fod i både den offentlige og private lejr forstod Black dette bedre end mange andre, og han blev De Danske Plejehjemsforeningers primus motor i den nødvendige modernisering. Denne modernisering kom også til udtryk i grundlæggelsen af Vejle Amts Plejehjemsforenings børnehjem på Brummersvej 4. Nok var det ejet af den private plejehjemsforening, men socialinspektør Black var såvel sekretær for plejehjemsforeningen såvel som formand for bestyrelsen for børnehjemmet. Dermed var der sikret kommunal indflydelse på drivningen af hjemmet. Ved åbningen i 1950 udtalte Black tanken bag hjemmet: ”Brummersvej 4 skal være et hjem, ikke nogen institution. De børn, der kommer her, skal ikke sige, at de kommer fra Hjemmet med det eller det navn, men slet og ret fra Brummersvej 4”. Socialinspektør Black sled sin krop op i arbejdet for samfundets svagest stillede. I 1960 sagde hjertet stop. Det tætte samarbejde mellem Vejle Kommunen og de private plejehjemsforeninger fortsatte dog frem til sidstnævntes ophør. Således var borgmester Willy Sørensen i mange år formand for Børnenes Vel i Vejle, mens kommunens nye socialinspektør Aage Sickmann-Hansen (f. 1914 som søn af en smed hos C.M. Hess) var formand for bestyrelserne for både Vejle Amts Plejehjemsforening samt børnehjemmet på Brummervej 4. Vejle Kommunes socialrådgiver Helga Jessen bør også nævnes for hendes store indsats. I 1960’erne begyndte Vejle Amts Plejehjemsforening at oprette børnepensioner for børn, der for en kortere tid ikke kunne være i deres eget hjem f.eks. p.g.a. enlige forsørgeres sygeophold. En af de opgaver Helga Jessen løste, var at koordinere denne indsats.


I 1971 ophørte Børnenes Vel i Vejle. Foreningen havde i mange år ikke anbragt børn. Samme år gik plejehjemsforeningerne i Ribe og Vejle Amter sammen om at ansætte Bent L. Jensen, Vojens, til at finde private hjem interesserede i at få et barn i børnepension eller familiepleje. Den 25. september 1980 bragte Vejle Amts Folkeblad et interview med Jan og Lis Noer, der på tre år havde haft hele 60 børn i børnepension. Familien modtog herfor 1.000 kr. om måneden samt 100 kr. pr. dag pr. barn.