Jesper Riis

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Jesper Riis (f. 1969) er født i en musikalsk familie i Vejle. Faderen, nu afdøde Uffe Riis, var i en årrække leder af den nedlagte Vejle Garden. Her spillede Jesper Riis kornet under sin fars ledelse. Men det var som elev på den kommunale Vejle Musikskole under navnkundige Tove Frederiksens ledelse, at Jesper Riis for alvor fik sin musikalske grund-opdragelse med sit instrument, trompeten. Her hos Tove Frederiksen fik han den rette ballast til karrieren som professionel musiker. Tove Frederiksens var mentor og inspirator for mange unge talenter i musikskolen, og det var hende, der fik den talentfulde Jesper Riis interesseret i at komme videre til optagelse på det konservatorieforberedende Musikalsk Grund Kursus (MGK) på musikskolen i Kolding.

I 1989 blev Jesper Riis optaget på Det Rytmiske Musikkonservatorium i København, hvor han var færdig i 1994. Under studiet på konservatoriet var Jesper Riis medstifter af bigbandet The Orchestra, som han siden har komponeret flere stykker til.

Fra 1996 og to år frem studerede han komposition og arrangement hos Bob Brookmeyer.

Jesper Riis er i dag ikke kun anerkendt som en fremragende trompetist, men også som en blændende arrangør, som det er kommet til udtryk i en lang række cd-projekter.

Jesper Riis har udviklet sig til en musiker, komponist, dirigent og arrangør i mesterklassen, men han har bevaret sit beskedne væsen og ydmygheden overfor sin metier. Der er ikke skyggen af stjernenykker hos ham.

For Jesper Riis handler det altid om indlevelsen og formidlingen af musikkens inderste væsen.

Gennem årene har han spillet sammen med en lang række etablerede navne på den danske og internationale musikscene og medvirker som trompetist og arrangør på knap hundredvis af cd-udgivelser. Han har ledet sit eget akustiske/elektriske band Jesper Riis Cellular Group, og i 2002 modtog han Django D'Or-prisen som »Jazz-performer«.

Desuden har han været gæste-dirigent i Danmarks Radios Big Band og det svenske Bohuslän Big Band, og gennem de seneste mange år har han været fast musiker og arrangør i Klüvers Big Band.

Jesper Riis optræder ofte sammen med etablerede navne på den danske og internationale musikscene, hvor hans farverige, temperamentsfulde trompetspil har gjort ham til en meget eftertragtet musiker.

Jesper Riis’ rigt varierede trompetspil kan høres på et hav af udgivelser og flere soundtracks - heriblandt den prisbelønnede danske film ”Bænken” og ”En kort en lang”.

Han har komponeret musik til The Orchestra, Kristiansand Symfoniorkester, Prinsens Musikkorps, Bergen Brass Band. I de seneste 12 år har JR været en særdeles benyttet arrangør for bl.a. DR Big Bandet, Kringkastingsorkesteret (N), DR Underholdningsorkester, stort set alle de danske symfoniorkestre, Aarhus Jazz Orchestra, Bohuslän Bigband (S), WDR Bigband (Tyskland), Slesvigske, Prinsens og Den Kongelige Livgardes Musikkorps.

Jesper Riis holder fast i rødderne i barndomsbyen, hvor han fortsat bor. Han glæder sig altid til at komme hjem, når han har været ude i verden for at spille.


Kilder

Vejle Stadsarkiv - U52595, U50147, U50169.