Henning Nielsen

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Lærer og billedkunstner Henning Nielsen (f. 1930) er født og opvokset i Vejle som søn af bagermester Hans Peter Nielsen, der havde bageri på Vardevej i Vejle.

Henning Nielsen er uddannet lærer fra Jelling Statsseminarium i 1954, og som kunstner er han autodidakt.

Som nyuddannet lærer fik han ansættelse i Esbjerg, før han vendte hjem til fødeegnen, bosatte sig på den gamle skole i Jennum og fik ansættelse som lærer på Skibet Skole.

I sine unge år var han på kursus hos flere kolleger, blandt andet hos maleren Olaf Markussen.

Henning Nielsen har ofte hentet sine motiver i naturen og de nære omgivelser omkring hjemmet i Jennum.

Han har malet naboens køer på græs, høns, fugle eller Haraldshøj, som han havde udsigt til fra den gamle skole.

Henning Nielsen har også malet muslingeskaller, træets bark og sten. Han har altid yndet at male i små formatet.

Bag på hvert lærred har han med sirlig håndskrift nedfældet, hvilket klassisk værk, han lyttede til, mens billedet blev malet.

Henning Nielsen har som kunstner været helt sin egen, selv om han har haft kendte kunstnere som Harald Leth, Ejler Bille, Ole Kielberg og Poul Ekelund som sine forbilleder.

Nielsen fra Jennum har altid været en ydmyg og beskeden mand uden de store armbevægelser. Lavmælt og inderligt har han malet sine små, nærværende malerier med poesi og lysende liv i penslen.

I en lang årrække var Henning Nielsen fast udstiller på Vrå Udstillingen, ligesom han har udstillet i Vejle Kunstforening, hvor han er udnævnt til æresmedlem.

Henning Nielsen er repræsenteret i Vejle Kunstmuseums samling.

I en årrække var det Henning Nielsen, der med sin usædvanligt smukke håndskrift, pen og blæk, førte kirkebogen for Skibet Sogn.

Henning Nielsen har været aktiv i fællesskabet i Jennum, og han var i flere år medlem af den lokale cykelklub, som i sommerhalvåret cyklede en ugentlig aftentur i Jennum og omegn.


Litteratur

Vejle Stadsarkiv - U4146, M1610, N18190 & Vejle Amts Folkeblad.