Grindedrab i Vejle Fjord 1954

Fra VejleWiki
Version fra 20. mar 2012, 14:45 af Poupo (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Dræbte grinder i vandkanten, 22. september 1954

Gennem de sidste 150 år er det fra tid til anden sket, at en hval har forvildet sig ind i Vejle Fjord. Nogle gange forsvandt hvalerne igen, men ofte gik de på grund og omkom, eller de blev jaget og dræbt af fiskere fra fjorden. I 1954 var det ikke blot en enkelt hval, der kom ind i fjorden, men en hel flok, da fiskere den 21. september observerede en stor gruppe grindehvaler ud for Træskohage. Fiskerne besluttede sig til at gå på hvaljagt.

Den 22. september om morgenen gik jagten i gang. Fiskerne havde en ide om at jage hvalerne ind på smult vand ved Brøndsodde, men sådan kom det ikke helt til at gå. Et par af hvalerne blev skudt, og resten søgte over mod Vindingland, hvor ’jægerne’ gik i gang med at dræbe hvalerne med knive. Noget egentlig begreb om, hvordan man skulle gøre – og egnede redskaber hertil – havde man ikke, så det blev et blodbad med sårede dyr og folk med lommeknive og dolke, som forsøgte at aflive hvalerne. 63 hvaler blev dræbt og slæbt ind til Vejle Havn og op på kajen. På det tidspunkt var det sort af mennesker, der overværede det blodige skuespil.

Grindedrabet i Vejle Fjord vakte opsigt over hele landet. Pressen og Statsradiofonien gav øjenvidneberetninger, og forargelsen over dyreplageriet voksede. De deltagende fiskere blev da også anklaget for overtrædelse af Dyreværnsloven og Jagtloven. Efter en lidt farceagtig retssag, hvor det bl.a. blev diskuteret, om hvalerne nu også var pattedyr, blev fiskerne idømt en bøde på 60 kr. – senere oven i købet skærpet til 300 kr.

Og mad var der næsten ikke kommet ud af grindedrabet. Behandlingen af dyrene, så de kunne bruges til føde, var ikke noget vejlenserne havde særligt forstand på, så langt størstedelen af de mange hvaler blev destrueret.

Litteratur

  • Bente Munk: Den store grindefangst. Vejlebogen 1994, s. 43 ff

Billeder