Gettermann Radio

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Gettermann Radio, 1954. Fotograf: Oscar Jensen, Foto: Vejle Stadsarkiv

Gettermann Radio i Rådhuspassagen var navngivet efter sin stifter Erik T. Gettermann (f. 1918). Han var startet i radiobranchen i 1935. Sammen med hustruen Gerda (1919-2000) etablerede han egen radioforretning i Vejle 10.6. 1950. I begyndelsen var det radio og plader, som Gettermann Radio var kendt for, men snart kom fjernsynet til. Erik Gettermann og radiotekniker Willy Schwartz var blandt de første i Vejle til i begyndelsen af 1950erne at eksperimentere med store antenner for at hente TV-signaler fra Hamborg. Til disse forsøg anvendte Erik Gettermann et nyt 14 tommers B&O fjernsyn. Til en sammenkomst med flere journalister lykkedes det Gettermann at hente et billede ned på fjernsynet i kort tid, inden det blev afløst af ”sne”. Gettermann Radio solgte sit første fjernsen af mærket B&O i 1953. Det nye medie vakte stor opsigt, og folk begyndte at stimle sammen uden for Gettermann Radios udstillingsvindue i Rådhuspassagen, for at se fjernsyn. Ofte måtte folk gå skuffede hjem igen uden at have set andet end ”sne”, men nogle gange opfangede man udsendelser fra Hamborg eller sågar Rusland.

I 1975 åbnede Gettermann Radio også en Hi-Fi afdeling med egen lydtrykmåler. Afdelingen blev ledet af Ebbe Andersen]]. I Hi-Fi afdelingen var desuden Jens Viggo Mortensen, der var udlært i butikken. Han interesserede sig også meget for billedbåndoptagere (videoafspillere).

P.g.a. sygdom solgte Erik T. Gettermann radio- og TV-forretningen i 1980 til radioforhandler Hugo Langgaard. Gerda Gettermann fortsatte herefter som daglig leder af pladeforretningen, som var en af provinsens største. Gerda og Erik Gettermann afhændede 1. januar 1994 pladeforretningen til Jørgen Andersen fra Drejeskiven.


Litteratur og kilder

U51299 Vejle Stadsarkiv

M587 Vejle Stadsarkiv

Vejle Amts Folkeblad 08.02.2018