Fiskergade

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Fiskergade 7-15, ca. 1960

Gade i Vejle, som går mellem Dæmningen og Foldegade.

I det 21. århundrede er Fiskergade domineret af Torvehallerne - og før det Vejle Amts Folkeblads trykkerihal - til den ene side og Codanhus til den anden. Men før i tiden var det en lille intim gade med husrækker på begge sider. Gaden og hele kvarteret - som regel kaldet Fiskergadekvarteret - blev totalrenoveret i forbindelse med opførelsen af Hafniahus (Codanhus).

Fiskergade var en af byens helt gamle gader, der med toppede brosten havde ligget her mellem Søndergade og Dæmningen/Mølleåen.

I 1948 skriv Axel Rude i en artikelserie og Vejle og omegn i Frit Folk:

Omkring 1880 saa Fiskergade næsten ud som i dag, brostenene syntes maaske lidt mere toppede, enkelt huse knejsede ikke slet saa stolt, manglede en etage. Ligesom nu levede gaden imidlertid sit eget liv bag smaahusenes vinduer, gennem hvilke forbipasserende kunne kigge ind til hyggelige stuer.

En af de kendteste familier i Fiskergade var Hvidtfelterne, som var bådførere og fiskere. Kendt også uden for byens grænser blev rigsarkivar Johan Hvidtfelt, født 1908. Axel Rude har også fortalt en masse om Hvidtfelt-slægten i nedenstående bog.

Litteratur

  • Axel Rude: Fra Vejle by til kongesædet Jelling. 1950.

Billeder