Dronning Gunhild

Fra VejleWiki
Version fra 6. jun 2016, 10:53 af WikiSysop (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Moselig af kvinde - ”Dronning Gunhild” Sct. Nicolai Kirke, 1943

Moselig af kvinde, fundet i en mose tilhørende Haraldskær i 1835.


Den 20. oktober 1835 gjorde tørvegraverne i Juthe Mose nær Haraldskær dette opsigtsvækkende fund. De troede først, at liget var af nyere dato, og derfor blev liget bragt til Vejle Sygehus. Det blev undersøgt nøje af distriktslægen, historikere og andre lærde personer. De kom frem til, at det måtte dreje sig om den norske dronning Gunhild, der ifølge islandske sagaer blev narret til Danmark i midten af 900-tallet for at blive gift med Harald Blåtand i Jelling. I stedet lod den danske vikingekonge Gunhild dræbe og kaste i en nærliggende mose.

Få år senere argumenterede den lokalfødte historiker J.J.A. Worsaae for, at teorien om Dronning Gunhild var fri fantasi, og at liget i stedet var langt ældre. Han satte i stedet liget i forbindelse med andre kendte moselig fra den ældste del af jernalderen. Denne teori blev ved senere tids kulstof-14 analyser bevist, og man fandt frem til, at liget var blevet nedlagt i mosen ca. 490 fvt.

Det vides ikke med sikkerhed, hvordan kvinden døde, der er formentlig tale om en forbrydelse eller en ofring, da kvinden blev holdt nede i mosevandet med trækroge, hvilket ikke er normalt for denne type af moselig. Man ved heller ikke, hvor hun kom fra. Men med nye undersøgelser i 2011 håber man at kunne finde et svar. Man har udtaget en tand fra liget og vil undersøge den for det radioaktive stof strontium; da alle levende organismer ophober dette stof, vil mængden af de såkaldte strontium-isotoper kunne give et fingerprej om, hvilket område Dronning Gunhild kom fra.

Liget blev allerede tidligt gravlagt i et sidekapel i Sct. Nicolai Kirke i Vejle, hvor kong Frederik d. 6. skænkede den kiste, hun ligger i.


Billeder