Bygmester Ebbe Bruun-Laursen

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Ebbe Bruun-Laursen blev født 22. oktober 1942 på Plougstrupgård ved Tørring, og han arbejdede ved landbruget, inden han som 18-årig kom ind til Livgarden for at aftjene sin værnepligt.

Efter soldatertiden rejste han til den amerikanske base i Thule i Grønland, hvor han blev i syv år og tjente mange penge. Han startede som "utilityman" uden at vide, hvad jobbet egentlig indebar. Men han blev klogere, da han stod over de snavsede kopper, glas og tallerkner fra klokken 17.00 til klokken 03.00. Ebbe Bruun-Laursen var ukuelig og smøgede ærmerne op. Han avancerede til rengøring, og inden han forlod Thule, var han chef for basens varesystem.

I 1969 vendte han hjem til sit jyske hjemland, og her investerede han nogle af de tjente penge i byggegrunde i Fredericia.

Bruun-Laursen var en initiativrig mand med mange ideer. Han var iværksætter før begrebet fandtes, han satte mange ting i gang.

Ebbe Bruun-Laursen blev i 1994 gift med Helle, som også var hans sekretær, når der var brug for en sådan.

Han brugte ikke penge på det unødvendige, men forstod at være på forkant med tiden og har således efterladt sig mange spor i Vejle. Han var en aktiv del af det store byggeboom i slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne. Ebbe Bruun-Laursen var således idemand bag Bredballe Villapark, der fra 1974 blev planlagt opført på et 115 hektar stort område i Bredballe, hvor 90 hektar var beregnet til at bygge huse, og resten blev udlagt til grønne områder. Villaparken var i første omgang projekteret til at favne 825 villaer, men der blev opført 1.000.

I 1972 oprettede han firmaet EBL Holding A/S. Bruun-Laursen fostrede gennem årene mange store og spektakulære planer for Vejle. I midten af 1980’erne udtænkte han en plan, som han mente, ville sætte Vejle på verdenskortet. Planen omfattede byggeri af 200 boliger samt hotel og kasino på en odde i Skyttehusbugten. Vejle Byråd var positiv stemt for planen, men folkestemningen var imod planen. Der rejste sig simpelthen en voldsom protest-storm mod byggeriet i Skyttehusbugten, og planen blev aldrig realiseret.

I 1981 købte Ebbe Bruun-Laursen det kendte Vejle-hotel, Hotel Australia, af Kai Olsen. Hotellet var opført og indviet i 1957 af Vejles dengang store bygmester, Bertel Nielsen. Nu overtog en ny bygmester, og Vejle Kommune lejede sig ind i en del af hotel-bygningen, hvor der blev etableret et erhvervscenter. Hotellet blev renoveret i 1985, og den svenske hotelkæde Scandic rykkede ind som forpagter.

Ebbe Bruun-Laursen solgte i 1989 Hotel Australia til investeringsselskabet Sanexco for 45 mio. Kr. De følgende år blev turbulente, og i begyndelsen af 1994 var hotellet tæt på at lukke. Det var tømt for gæster, og forfaldet begyndte at sætte ind. Da overtog Ebbe Bruun-Laursen atter det kendte Vejle-hotel for et beskedent millionbeløb. Det nedslidte hotel gennemgik herefter en gennemgribende renovering. Ebbe Bruun-Laursen indgik aftaler med to af Vejles kendte kunstnere, malerne Ejnar Iversen og Albert Bertelsen, der hver især malede store nye malerier til hotellets sale. Malerierne var på plads, da hotellet blev genåbnet i marts 1996. Business Vejle hædrede Ebbe Bruun-Laursen med Well Done-prisen i 1997 for renoveringen af det historiske Vejle-hotel.

I 2013 overtog Spar Nord hotellet efter en længere krise. Året efter blev det solgt til Capinn, som ombyggede hotellet og genåbnede i 2016.

Ebbe Bruun-Laursen var særdeles pressesky og arbejdede bedst i stilhed. Han søgte aldrig offentlig omtale, men var yderst privat i alt sit virke, selv om han i løbet af få år havde skabt sit eget lille imperium og en millionforretning.

Han investerede i ejendomme i ind- og udland og drev blandt andet Lautruppark Hotel i Ballerup.

Det var en stor sorg for Ebbe Bruun-Laursen, at han i 2019 mistede sin ægtefælle, Helle. Ægteparret var barnløst.

I EBL Holding A/S havde han Klaus Skov som forretningspartner, og det parløb fortsatte lige til det sidste.

Ebbe Bruun-Laursen døde 18. september 2023 efter længere tids sygdom. Han blev i den sidste tid plejet af sin lillebror, Helge, og sin svigerinde i hjemmet på Spangager i Bredballe.


Kilder

Vejle Amts Folkeblad.