Bomber over Vejle 1942

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Ødelagte huse ved Skovvang 2-10 efter bombenedslag i Nørreskoven, 1942

I slutningen af februar 1942 fik vejlenserne for alvor krigens rædsler tæt på. To nætter i træk – en onsdag og torsdag – faldt der bomber over Vejle. Ikke tyske bomber, men engelske.

Den første bombe fald kl. 03.20. Der lød et enormt brag, og hele byen vågnende i chok. En meget stor bombe – en såkaldt lufttorpedobombe – var kastet, så den sprængtes i trætoppene lige oven for de første huse på Skyttehusvejen og Skovvang. Kraften fra bomben var voldsom. Husene rystede og næsten alle ruder i byen splintredes. Husene, der lå tættest på bomben, var helt ødelagte, og en del af skovens store bøgetræer var væk.

Bomben kostede en ung mor livet, da hun ramtes af en glassplint. Hun var netop stået op for at se til sine tvillinger.

Natten efter var den gal igen! Denne gang nåede man dog at blæse luftalarm, men braget var lige så voldsomt som natten før. Bomben faldt ved Grundet Skov i et kolonihaveområde, hvor den lavede et krater med en diameter på 15-20 meter. Også denne bombe kostede et menneskeliv – en ældre dame på Grejsdalsvej døde af chok.

Men hvorfor bombede englænderne Vejle? Det fik man først afklaret efter krigen, da begivenheden stort set ikke var omtalt i datidens censurerede aviser. Ved den første bombe var en engelsk pilot kommet ud af kurs og tog angiveligt fejl af Vejle og Slesvig. Bombe nummer to blev kastet efter et togt til Tyskland, hvor en engelsk pilot på hjemturen kastede bomben - formodentligt for at tømme maskinen og på denne måde spare brændstof.


Litteratur

  • Th. Worm: Bomberne over Vejle. Vejlebogen 1992, s. 4 ff

Billeder