Andreas Andreasen

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Andreas Andreasen (1921-2007), tidligere lærer og forstander på Vinding Landbrugs- og husholdningsskole. Andreas Andreasen var husmandssøn fra Stakroge ved Sdr. Omme. Han var uddannet landmand og uddannede sig senere til agronom.

Andreas Andreasen blev i 1946 ansat som planteavlskonsulent i de vestfynske husmandsforeninger. Senere skiftede han til Viborg-egnen, hvor han også blev økonomisk rådgiver.

I 1948 blev Andreas Andreasen ansat lærer og senere som forstand på Vinding Landbrugs- og Husholdningsskole. Han var forstander sammen med sin ægtefælle, Aase.

Da landbrugsafdelingen lukkede, drev Aase Andreasen husholdningsskolen videre, mens Andreas Andreasen blev ansat som fagkonsulent i landbrugsundervisning ved Undervisningsministeriet. I dette job blev Andreas Andreasen en af arkitekterne bag den moderne landbrugsundervisning. Hidtil havde unge landmænd været på landbrugsskole i seks eller ni måneder. Mekaniseringen skabte et behov for, at de unge landmænd fik instruktion og praktiske øvelser i at betjene og vedligeholde maskinerne. Samtidig steg behovet for, at de som helt unge kunne beskytte sig selv, andre og naturen mod arbejdsskader. Det var blandt andet derfor, Andreas Andreasen gik i brechen for indførelsen af landbrugets grundskole på tre, senere fem måneder.

Andreas Andreasen medvirkende til udformningen af det grønne bevis for landbrugsuddannelse og bidrog således til, at der kom til at stå mere respekt om uddannelsen.

Andreas Andreasen blev i 1971 ansat i Undervisningsministeriet som inspektør for landbrugsskolerne. Som inspektør for landbrugsskolerne opnåede Andreas Andreasen en markant autoritet blandt kollegerne i ministeriet. Han var landbrugsskolernes mand i ministeriet, hvor han kæmpede for deres frihed og ansvarsbevidsthed.

I Vejle var Andreas Andreasen aktiv i dem legendariske Vejle Højskoleforening. Han døde som 86-årig.


Litteratur

Vejle Stadsarkiv - U522, U51467, U51397.