Vinding Kirke

Fra VejleWiki
Version fra 22. okt 2019, 11:25 af WikiSysop (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Vinding Kirke er opført i middelalderen. Kirkens skib og kor er fra romansk tid cirka 1150 og opført af granitkvadre. Kirken fik senere sit tårn føjet til i samme bredde som skibet og med en rundbue ind til skibet opført af munkesten.

Våbenhuset er opført af mindre sten. Kirkens altertavle og prædikestol er fra slutningen af det 18. århundrede. Der findes figurer fra en ældre gotisk tavle i kirken. Kirkens døbefont er romansk og udført i granit. Alterkalken er fra 1765, og den er skænket til Vinding Kirke af købmand Jens Fævejle, som da havde købt kirken af kronen.

I 2008 blev kirkens inventar renoveret, og billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt malede et nyt alterbillede. Det var samtaler med mennesker i og omkring Vinding Kirke og helt konkret en middelalder-figur i granit i kirken, der viser den sovende Jakob, som blev en stor inspiration for billedkunstneren. Vinding Kirke ligger højt, så den drømmende Jakob er tættere på himlen. Maja Lisa Engelhardt fortsatte tankerækken om, at det guddommelige ofte er forbundet med noget, der også rent jordisk er højt. Som bakker eller bjerge. Derfor blev altertavlen i Vinding Kirke til et billede af Jesus, der sammen med Peter, Jakob og Johannes går op på Taborbjerget. Jesus er vist helt konkret som en person. For han er en synlig Gud. Men han er også en del af lyset. For Kristendommen og Gud er lyset.

Maja Lisa Engelhardt arbejder med lyset i sin kunst, og Kristendommen er lyset for hende. Maja Lisa Engelhardts alterbillede er malet i lette akrylfarver og indrammet i den oprindelige altertavles ramme.

Samtidig med den nye altertavle fik kirken et nyt alterbord udført i granit og tegnet af arkitekt Ebbe Lehn Petersen.


Kilder

Vejle Stadsarkiv – U50222, U51844.