Vejle Højskolehjem

Fra VejleWiki
Version fra 26. jan 2012, 13:18 af MVeh123 (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Vejle Højskolehjems første bestyrelse fra 1884

Foreningen Vejle Højskolehjem blev stiftet 1. okt. 1884 i Vejle Klubsal i Torvegade, og her fik foreningen lokaler. 40 mænd fra Vejle og omegn havde taget initiativet, bl. a. forstander Schrøder på Askov Højskole. I konservative blade blev sådanne foreninger betegnet som revolutionære klubber efter fransk mønster, men faktisk var der tale om en Grundtvigsk præget åndsbevægelse, som skulle forene folk fra land og by. Medlemmerne fik adgang til kirkehistoriske og litteraturhistoriske foredrag samt koncerter. Der blev også holdt gudstjenester ved Vilhelm Hansen, Balle Valgmenighed.

Da Højskolehjemmet måtte drive gæstgiveri for landboerne, der havde brug for staldplads, måtte man finde et andet sted til sin virksomhed, og i 1885 købte foreningen en ejendom på Dæmningen. Her blev der udvidet med en stor bagbygning ud mod jernbanelinjen.

De kirkelige møder blev afløst af ”Højskolehjemmets Søndagsmøder”, og i 1905 dannedes Vejle Valgmenighed med Vilhelm Hansen som præst. I 1906 købte foreningen naboejendommen, og der blev bygget ny forbygning og sidebygning.

Gennem årene har mange kendte kulturpersoner holdt foredrag i Vejle Højskolehjems forsamlingssal. I 2007 annoncerer foredragsforeningen med møder og arrangementer af almen og kulturelt oplysende karakter for alle interesserede. Det foregår dog ikke længere i lokalerne på Dæmningen.

Litteratur

  • Rude, Axel: Billeder fra det gamle Vejle, 1977, side 175-176
  • Petersen, C.V.: Vejle Bys Historie, 1927, side 375.

Billeder