Gasværket

Fra VejleWiki
(Omdirigeret fra Vejle Gasværk)
Skift til: Navigation, Søgning
Vejle Gasværk på Nordkajen i 1922

Vejle Gasværk blev bygget på Vejle Havn i 1858 af et privat selskab: Det danske Gaskompagni, som leverede gassen efter kontrakt. Den 7. januar 1859 blev de første gadelygter tændt. De afløste tranlamperne i de vigtigste forretningsgader og hos nogle få af byens velhavere og fabrikanter. Der gik ti år, før man også tog gassen i brug til madlavning. Mange var utrygge ved at få lagt gasrør ind i husene, og der skulle særlige apparater og gryder til.

De ansatte på Vejle Gasværk var ikke alle med i gasproduktionen. Der var også folk til at installere gassen og sørge for ledningsnettet rundt om i byen. Der var smede til at lave rør og lygter osv. og atter andre til at holde gang i gaslygterne. Disse blev efterhånden erstattet af elektriske lamper fra 1895, og lygtetænderne måtte finde andet arbejde.

Vejle Kommune overtog gasværket i 1899. I årenes løb blev værket udvidet flere gange. Den største udvidelse skete i perioden 1919-1922. Da blev det oprindelige ovnanlæg på Gasværksvej nedlagt og nye bygninger med moderne ovne opført på havnen.

Den 3. marts 1969 standsede gasværkets produktion. I 1974 blev det besluttet at rive bygningerne ned.

Litteratur

  • Oldrup, Thomas: ”Portræt af Vejles gasværksbestyrer ved århundredskiftet” i Vejlebogen 2004, side 5-12.

Billeder