Steen Kjølhede

Fra VejleWiki
Version fra 11. maj 2019, 07:10 af Totte (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Sejlsportsmanden Steen Kjølhede kunne som dreng ikke holde sig væk fra Vejle Havn. Han var dybt fascineret af vind, bølger og vand og benyttede enhver lejlighed til at få en tur på fjorden. Kjølhede var ikke født i en sejlerfamilie, men gjorde karriere som sejlsportsmand.

Steen Kjølhede kom i lære som bådebygger hos Børresens Bådebyggeri, og sammen med sin bror, Max, der var uddannet snedker, etablerede han siden eget bådebyggeri. Først i en baggård i Vejle, siden i Børkop. Her byggede de OK-joller, som Steen Kjølhede afprøvede på fjorden. De byggede også bomme. Steen Kjølhedes navn vil for altid være forbundet med sejlbådsklassen Ylva og båden af samme navn. Sammen med Max Kjølhede tegnede og konstruerede han den første Ylva i 1973. Steen Kjølhede ønskede at bygge en stor, smuk båd hvor klassisk skønhed, gedigent træhåndværk og gode sejleregenskaber var i højsædet. Den første Ylva blev bygget i mahogni, og den viste sig at være en ekstremt hurtig båd. Båden vandt Sjælland Rundt i 1973, 1974 og 1975. I 1976 fik Ylva nyt design og vandt også sejladsen i 1976 og 1977. Med tiden blev der udviklet en Ylva med et skrog af glasfiber. I alt blev der bygget 89 Ylva-både frem til slutningen af 1980’erne, hvor den blev for dyr at fremstille.. Ylva-bådens kendetegn var de lange ubrudte linjer. Det var lige præcis derfor, båden kunne opnå den imponerende hastighed. Ylva-båden fik sit navn efter kong Haralds datter, Ylva, der efter sigende havde et iltert temperament. Kongedatteren Ylva gav sine tilbedere en hård medfart, hvis de ikke lige passede i hendes kram.

Steen Kjølhede blev i sine velmagtsdage kaldt OK-jollesejlernes stærke mand. Kjølhede vandt flere danmarksmesterskaber, og han deltog i OL i Munchen i 1972 sammen med store sejlsports-koryfæer som Paul Elvstrøm og Waldemar Bandalowski. Steen Kjølhede vandt også Europamesterskabet i 1974.

Sejlere fra Vejle har historisk set altid været dygtige til at krydse. Steen Kjølhede har forklaringen på denne egenskab. Det skyldes nemlig, at sejlere altid enten skal krydse ud eller ind ad den lange Vejle Fjord.

Steen Kjølhede var i 19 år direktør i firmaet FurlerBoom.

Nu hvor Kjølhede er pensionist er det ikke sejlads, men derimod veteranbiler og golf, der er hans passion.


Litteratur

Vejle Stadsarkiv - U698, U1475, U2780, U2556.