Spillestedet Paraplyen

Fra VejleWiki
Version fra 20. jun 2019, 09:45 af WikiSysop (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Spillestedet Paraplyen i Vejle blev etableret på 2. sal i Cafebiografen i Den Gamle Arrest i Vejle i 1989. Cafebiografen havde da været et samlingssted for Vejles unge, siden den blev etableret og åbnet i sommeren 1985 af fire unge initiativrige og energiske fynboer. Blandt dem Vejle Amts Folkeblads nuværende chefredaktør, Mogens Gregers Madsen.

Cafebiografen var etableret efter forbillede fra Cafebiografen i Brandts Klædefabrik i Odense. Arrestens velkendte bygning fik tilføjet det eksotiske glashus, hvor cafeens gæster kunne se og lade sig se, mens de spiste sunde, grønne salater og spinattærte, eller drak cappuccino. I den lille biograf var der såkaldt ”smalle” film på plakaten, men biografen fik aldrig nær så stor succes, som selve cafeen. Vejlenserne var tilsyneladende ikke til ”smalle” film, og biografen lukkede efter halvandet år.

Det var Vejle Musikråd med formand Mogens Faber i front, der tog initiativ til etablering af spillestedet Paraplyen i cafeen. Musiklivet i Vejle manglede et spillested, der både kunne bruges til den rytmiske musik og til den klassiske musik. Det kunne Paraplyens intime rum, som gennem årene dannede rammen om mange koncerter både med kendte navne, men også med lokale bands og grupper, der her fik chancen for at spille for publikum.

Jazzforeningen Jive var en af de foreninger, der brugte Paraplyen flittigt. Det samme gjorde den klassiske musikforening, som blandt andet præsenterede en fremragende koncert med den berømte unge danske baryton, Bo Boje Skovhus. Han var fra Ikast og blev verdenskendt, da han i 1988 debuterede i titelrollen i Mozarts opera Don Giovanni (Don Juan) på Volksoper i Wien.

I 1993 overtog Aktivitetshuset driften af Paraplyen. Da Vejle fik nye kulturhuse og scener som Torvehallerne med Nicolai Scenen og Vejle Musikteater og Bygningen åbnede sine tre scener, mistede Paraplyen sin betydning og blev nedlagt.


Litteratur

Vejle Stadsarkiv - U50133.