Sirius Observatoriet

Fra VejleWiki
Version fra 21. sep 2015, 13:49 af WikiSysop (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Privatbygget observatorium beliggende i gården bag GundtoftTorvegade.

Opført af installatør og amatørastronom Nicolai Møller Nicolaisen i 1924 og var tegnet af arkitekt Frits Jensen.

Nicolaisens tanke var, at det skulle benyttes som et forevisnings-observatorium for publikum, men det blev også senere benyttet til observationer for Astronomisk Selskab. I 1947 blev observatoriet overdraget til Vejle Kommune, i 1948 blev det omdannet til et ”Skole- og Folkeobeservatorium” med adgang for offentligheden.

Observatoriet blev indrettet med en brugt stjernekikkert som Nicolaisen havde købt. Det var en refrator, som var et teleskop med en optisk linse. Desuden var der en søger med 12 gange forstørrelse, seks okularer med forstørrelse af 80 til 400 gange, tre solglas, en Zenithprisme og en okularspektroskop. Kikkerten fulgte stjernernes gang via et urværk, og kuplen drejede på stålkugler. Ved opførelsen var der kun fem privatobservatorier i Jylland, og dermed var Vejle kommet med på stjernekortet.

Ligeledes indrettede han et lokale til ære for Tycho Brahe, som havde hans store interesse.

Observatoriet er opkaldt efter himlens klareste fiksstjerne ”Sirius”, og selve tårnet er 17 meter højt. På grund af lys fra byen kan det ikke længere benyttes som videnskabeligt observatorium, men det tjener stadig som en glimrende undervisningssted.