Forskel mellem versioner af "Søndermarkskirken"

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
(Oprettede siden med 'Søndermarkskirken i Vejle er en af tre kirker, der hører til i Vejles store midtbysogn, [Sct. Nicolai Sogn]. Kirken blev indviet som kapel i 1943 og som kirke i 1948. Sct...')
 
 
Linje 1: Linje 1:
Søndermarkskirken i Vejle er en af tre kirker, der hører til i Vejles store midtbysogn, [Sct. Nicolai Sogn]. Kirken blev indviet som kapel i 1943 og som kirke i 1948.
+
Søndermarkskirken i Vejle er en af tre kirker, der hører til i Vejles store midtbysogn, [[Sct. Nicolai Sogn]]. Kirken blev indviet som kapel i 1943 og som kirke i 1948.
  
Sct. Nicolai Sogns menighedsråd købte i 1935 en æbleplantage på Søndermarken af familien Møhl for at bruge den som kirkegård. [Sct. Nicolai Kirke] havde nemlig mistet sine kirkegårdsarealer i 1839, da der blev etableret en vej fra centrum til havnen. Kirkegården blev derfor flyttet, men det var ikke helt optimalt at følge en kiste fra Sct. Nicolai op ad bakken til kirkegården på Søndermarken. Derfor begyndte man at tale om at bygge et kapel. Arkitekt [Carl Hess-Petersen] blev bedt om at tegne et kapel, som skulle være forberedt til at kunne rumme et krematorium i kælderen. Man forudså, at ligbrænding ville blive valgt af mange i fremtiden. Trods mangel på cement i krigstid, gik byggeriet i gang, og kapellet blev indviet af biskop Noach i 1943. Kapellet blev med tiden brugt til flere arrangementer, kun ikke til dåb og altergang, da bygningen ikke havde status som kirke.
+
Sct. Nicolai Sogns menighedsråd købte i 1935 en æbleplantage på Søndermarken af familien Møhl for at bruge den som kirkegård. [[Sct. Nicolai Kirke]] havde nemlig mistet sine kirkegårdsarealer i 1839, da der blev etableret en vej fra centrum til havnen. Kirkegården blev derfor flyttet, men det var ikke helt optimalt at følge en kiste fra Sct. Nicolai op ad bakken til kirkegården på Søndermarken. Derfor begyndte man at tale om at bygge et kapel. Arkitekt [[Carl Hess-Petersen]] blev bedt om at tegne et kapel, som skulle være forberedt til at kunne rumme et krematorium i kælderen. Man forudså, at ligbrænding ville blive valgt af mange i fremtiden. Trods mangel på cement i krigstid, gik byggeriet i gang, og kapellet blev indviet af biskop Noach i 1943. Kapellet blev med tiden brugt til flere arrangementer, kun ikke til dåb og altergang, da bygningen ikke havde status som kirke.
  
Repræsentanter for cirka 350 husstande skrev i 1945 under på ønsket om, at bygningen blev til en rigtig kirke. Sct. Nicolai Sogns menighedsråd støttede ønsket, og 9. maj 1948 fik [Søndre Kapel] status som kirke.  
+
Repræsentanter for cirka 350 husstande skrev i 1945 under på ønsket om, at bygningen blev til en rigtig kirke. Sct. Nicolai Sogns menighedsråd støttede ønsket, og 9. maj 1948 fik [[Søndre Kapel]] status som kirke.  
  
 
Søndermarkskirken blev i 1983 hærget af en omfattende brand, som betød, at døbefont, alter og knæfald brændte. I forbindelse med branden smeltede orgelpiberne, og orglet var ødelagt. Kirken blev herefter restaureret og genåbnede 17. juni 1984.
 
Søndermarkskirken blev i 1983 hærget af en omfattende brand, som betød, at døbefont, alter og knæfald brændte. I forbindelse med branden smeltede orgelpiberne, og orglet var ødelagt. Kirken blev herefter restaureret og genåbnede 17. juni 1984.

Nuværende version fra 22. okt 2019, 11:26

Søndermarkskirken i Vejle er en af tre kirker, der hører til i Vejles store midtbysogn, Sct. Nicolai Sogn. Kirken blev indviet som kapel i 1943 og som kirke i 1948.

Sct. Nicolai Sogns menighedsråd købte i 1935 en æbleplantage på Søndermarken af familien Møhl for at bruge den som kirkegård. Sct. Nicolai Kirke havde nemlig mistet sine kirkegårdsarealer i 1839, da der blev etableret en vej fra centrum til havnen. Kirkegården blev derfor flyttet, men det var ikke helt optimalt at følge en kiste fra Sct. Nicolai op ad bakken til kirkegården på Søndermarken. Derfor begyndte man at tale om at bygge et kapel. Arkitekt Carl Hess-Petersen blev bedt om at tegne et kapel, som skulle være forberedt til at kunne rumme et krematorium i kælderen. Man forudså, at ligbrænding ville blive valgt af mange i fremtiden. Trods mangel på cement i krigstid, gik byggeriet i gang, og kapellet blev indviet af biskop Noach i 1943. Kapellet blev med tiden brugt til flere arrangementer, kun ikke til dåb og altergang, da bygningen ikke havde status som kirke.

Repræsentanter for cirka 350 husstande skrev i 1945 under på ønsket om, at bygningen blev til en rigtig kirke. Sct. Nicolai Sogns menighedsråd støttede ønsket, og 9. maj 1948 fik Søndre Kapel status som kirke.

Søndermarkskirken blev i 1983 hærget af en omfattende brand, som betød, at døbefont, alter og knæfald brændte. I forbindelse med branden smeltede orgelpiberne, og orglet var ødelagt. Kirken blev herefter restaureret og genåbnede 17. juni 1984.


Kilder

Vejle Stadsarkiv – U50221.

Vejle Amts Folkeblad.