Rigmor Tarp

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Rigmor Tarp (1902-99) var i langt over en menneskealder et faktotum i Vejles musikliv som spillelærerinde for mange klaverelever og som sekretær i Vejle Musikforening.

Med sine gode og nære kontakter til hovedstadens musikliv, takket være broderen, komponisten Svend Erik Tarp, skaffede Rigmor Tarp mange dygtige musikere til koncert i Vejle.

Hun var musikalsk nysgerrig hele sit liv, hun arrangerede koncerter i fjordbyen, der introducerede datidens jazzkomponister som Bernhard Christensen og Børge Roger Henrichsens musik for det vejlensiske publikum.

På sine ældre dage lyttede hun både til de klassiske Torsdagskoncerter, der blev transmitteret i Danmarks Radio, og til Pink Floyds musikalske eksperimenter.

Rigmor Tarp var født i Kolding, hvor hendes far var ingeniør ved Kolding Sydbaner. Da han døde i 1926, flyttede hun sammen med sin mor, Valborg Tarp, til lejligheden på 2. sal til højre i den nye ejendom, Vedelsgade 19 i Vejle. Valborg Tarp ernærede familien ved lidt klaverundervisning.


Rigmor Tarps storebror, komponisten Svend Erik Tarp (1898-1994) havde etableret sig i København, hvortil Rigmor også flyttede for at studere musik på konservatoriet og universitetet.

I sin tid i hovedstaden var Rigmor Tarp flittig til at gå til koncert, hun kunne fortælle om, at hun havde oplevet komponisten Carl Nielsen spille ved en koncert.

Hjemvendt til Vejle etablerede Rigmor Tarp sig som spillelærerinde, hun blev hurtigt en velrenommeret underviser med mange klaverelever. Det var den klassiske musik – også den nyere klassiske musik, der stod hende nær.

”Frøken Tarp”, som hun altid blev kaldt, havde ikke kun et musisk talent. Hun var også en dygtig tegner og en fremragende fotograf.

Under Besættelsen med spærretid husede Rigmor Tarps store herskabslejlighed i Vedelsgade ofte tilrejsende kunstnere, der fik lov at overnatte her. Hun var i øvrigt også selv aktiv i modstandsbevægelsen som distributør af illegale blade.

Rigmor Tarp var aktiv med musikken lige til det sidste, for musikken var en helt uundværlig del af hendes lange liv.

For yngre musikere i Vejle var hun et levende leksikon. Hun øste gavmildt af erindringer fra et begivenhedsrigt liv og mødet med mange forskellige musikere og komponister i musikkens tjeneste.


Kilder

  • U6144 & interviews i Vejle Amts Folkeblad.
  • Musikhistoriske byvandringer i Vejle af Jørgen Gram Christensen og Flemming Hundevad Meng.