Nis Schmidt

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Lærer og billedkunstner Nis Schmidt (f. 1932) er født i Haderslev og er nysproglig student fra Haderslev Katedralskole.

I 1956 afsluttede han lærereksamen fra Haderslev Seminarium og kom til Vejle som ung lærer, hvor han blev ansat på Klostergades Skole. Her var han i flere år, indtil han blev ansat på Vejles katolske skole, Sct. Norberts Skole, hvor han virkede, til han tog sin afsked som 61-årig for helt at hellige sig kunsten.

Siden 1965 har Nis Schmidt boet i den naturskønt beliggende nedlagte gamle skole i Viuf mellem Vejle og Kolding. ”Skovskolen”, hedder huset, hvor Nis Schmidt arbejder hver eneste dag i sit atelier. Han er myreflittig og produktiv.

Nis Schmidt debuterede som maler i 1961 og har lige siden haft talrige udstillinger i hele landet. Han har udført et dusin kirkeudsmykninger fortrinsvis i katolske kirker.

Det slidte rustne emaljekrus, der bærer præg af at være brugt, er et yndet og uopslideligt motiv for maleren.

Da Nis Schmidt fyldte 80 år viste Vejle Kunstmuseum en særudstilling med hans kunst, og udstillingen havde netop titlen ”Omkring et krus”. Samtidig udkom den rigt illustrerede bog ”Nis Schmidt med kors og krus” på Forlaget Jelling, hvor seks udvalgte skribenter fortæller om Nis Schmidt. Bogen er den første større, samlede præsentation af hans kunst. De mange slidte krus kan ses som formidlere af budskabet om, at det ikke er mennesket, der skal tilpasse sig verden og de moderne tider, men mennesket, der selv skal tage ansvaret for sin tilværelsen.

Skulpturen, som Nis Schmidt har udført til pladsen foran Sct. Norberts Kirke og skole i Vejle, står som et markant vidnesbyrd om hans livsholdning. Den hedder ”Den envingede” og kan ses som et symbol på det moderne menneskes situation. Nis Schmidt har ladet sig inspirere af bogen ”Gud og verden. At tro og leve i vor tid”. Bogen er skrevet af kardinal Joseph Ratzinger, den senere pave Benedikt. I bogens forord bringes dette citat af pave Johannes Paul II: ”Tro og fornuft er de to vinger, hvormed mennesket hæver sig i betragtning af sandheden.” Dertil har Ratzinger denne kommentar: ”Måske er grunden til, at det ikke længere lykkes mennesket at hæve sig, lige netop, at man har knækket den ene vinge – troen – af.”

Nis Schmidt har udført flere store udsmykninger, blandt andet af trappeopgangen i VUCs store bygning ved Boulevarden.

Maleren blev i 2017 udnævnt til æresmedlem af Vejle Kunstforening, hvor han i en årrække var medlem af bestyrelsen.


Litteratur

Vejle Stadsarkiv - M1619, N170587.

Vejle Amts Folkeblad.