Nikolaj Hess

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Nikolaj Hess (f. 1967) er pianist og verdenskendt jazzmusiker med rødder i Vejle. Han er født i København og var fire år, da forældrene Ellen Margrethe (kaldet Em) og Mogens Hess flyttede til Vejle. Familien boede i en lang årrække på Toppen i Bredballe. I det kulturelle hjem blev Nikolaj Hess sammen med sine to brødre Emil og Mikkel opflasket med musik og kunst. Mogens Hess (1935-2016) var i en lang årrække kontorchef i Vejle Amt, Em Hess (1942-2019) var ansat på Vejle Kunstmuseum som kustode.

Da de tre sønner var flyttet hjemmefra, flyttede Em og Mogens Hess til Østlolland, hvor de boede til det sidste.

Nikolaj Hess var elev på Kirkebakkeskolen i Bredballe, og allerede dengang udfoldede han sit musikalske talent. Han gik til klaverundervisning hos Tove SchrumVejle Musikskole, og han spillede blandt andet til folkedans i Krystalpaladset, det nu nedlagte forsamlingshus i Bredballe.

Nikolaj Hess blev siden elev på Rødkilde Gymnasium, hvorfra han tog studentereksamen i 1986.

Nikolaj Hess er uddannet på Det Rytmiske Musikkonservatorium i årene 1986 til 1990. Desuden har han videreuddannet sig i USA og Afrika.

Som jazzmusiker er Nikolaj Hess prisbelønnet i ind og udland. Han bor dels i København, dels i New York og optræder her i metropolen ofte sammen med blandt andre Chris Cheek, Gregory Hutchinson og Marc Mommaas.

Nikolaj Hess samarbejder også ofte med sine brødre, og det sker i bandet ”Hess is more”.

Nikolaj Hess er optaget af at komponere, og han har i 2019 netop komponeret musik til instruktøren Anders Refns nye film ”De forbandede år”. Her medvirker Nikolaj Hess også selv som orkestermusiker.

Nikolaj Hess arbejder med at omsætte malerier til musik, og han har blandt andet komponeret ud fra oplevelsen af maleren Vilhelm Hammershøjs kunst.


Litteratur

Vejle Stadsarkiv - U1989, U53003, B61747.