Mormongade

Fra VejleWiki
Version fra 23. mar 2011, 13:52 af Poupo (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Kapellet på Abelones Eng

Mormongade var et folkeligt og ganske ubegrundet navn for Skovgade (se evt. Niels Th. Mortensen: "Kjøbstadslivets aandelige Klima" s. 69 nederst).

Navnet begrunder sig formodentlig i det lille lysthus, der lå på engen mellem Skovgade og Kabbeltoft - "Abelones Eng" - (og som findes på adskillige ældre billeder). Lysthuset, der har kuppeltag, har en vis lighed med et lille kapel. Dertil kommer, at der formodentlig har eksisteret adskillige myter om mormonerne, da disse efter Grundlovens og religionsfrihedens indførelse i 1849 begyndte missionsarbejde i Danmark.

Mormonerne, hvis korrekte navn er "Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige", er et trossamfund - grundlagt omkring 1830 af Joseph Smith - , der dels bygger på Bibelen, dels på "Mormons Bog". Denne sidstnævnte anbringer det amerikanske kontinent i frelseshistorien, og missionsarbejdet var derfor ofte sammenkædet med en opfordring til at udvandre til USA. Til forskel fra kristenhedens øvrige kirker betoner Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige i høj grad det evige liv som også eksisterende inden fødslen. Det er derfor vigtigt, at så mange ufødte sjæle som muligt fødes i familier tilhørende trossamfundet. Mormonfamilier er derfor ganske ofte børnerige, og i starten anerkendtes - med baggrund i Gamle Testamente - polygami ud fra denne begrundelse.

Den jævne befolkning har formodentlig hurtigt opdaget dette trossamfund, der på ganske markant vis har skilt sig ud fra de øvrige kristne kirker og trossamfund på en række områder, og et gammelt øde - og måske mystisk - lysthus i Skovgade har så befordret navnet Mormongade.

Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Helliges medlemmer i Vejle har i en periode i 60'erne og 70'erne haft et mødelokale i Torvegade, men har ellers hørt til menigheden i Fredericia, hvor der også forefindes en kirke. Kirkebygningerne har for trossamfundet nærmest en mellemstatus mellem en egentlig kirke og et missionshus - den er rammen om ugentlige tjenester med nadverhandling. Samfundets øvrige ritualer (dåb, dåb af afdøde, indgåelse af "evige ægteskaber" mv.), som kun medlemmer kan deltage i, foregår i særlige templer, hvortil kun medlemmer har adgang. Samfundet ombyggede en kirke og indviede i 2004 denne som et tempel i København.

--FMS 23. mar 2011, 08:50 (UTC)