Mette Vedsø

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Mette Vedsø (f. 1968) er født og opvokset i Vejle, hvor hendes far var apoteker på Vejle Sygehus.

Hun var elev på Kirkebakkeskolen i Bredballe, hvor hun boede sammen med sine forældre og to søskende. På Kirkebakkeskolen nød hun især godt af at komme på skolebiblioteket hos skolebibliotekar Bent Rasmussen.

I barndommen var Mette Vedsø vild med heste, og hun brugte mange timer på rideskolen i Bredballe, der dengang hed Rideskolen ved Vejle Fjord.

Mette Vedsø er student fra Rødkilde Gymnasium og flyttede fra Vejle i 1998, da hun begyndte at studere kemi og biologi ved Aarhus Universitet. Hun er således cand. scient. i kemi og bioteknologi. Som barn havde Mette Vedsø ellers fantasere om at blive frisør, ridelærer, eje en lille butik eller være tandlæge. Hun havde dengang ikke forfatterdrømme, men hun skrev og tegnede altid. Først som voksen indså Mette Vedsø, at hun måtte overgive sig til ordene, og hun fandt ro og frihed i sit valg. Mette Vedsø søgte ind på Forfatterskolen for Børnelitteratur, og her på skolen fik hun god ballast til sit virke som forfatter af børnelitteratur.

I 2010 debuterede hun med novellen ”Tabernabo”, og siden har hun udgivet en lang række anmelderroste billed-, børne- og ungdomsbøger.

Mette Vedsø skriver altid om hverdagens små dramaer med blik for det poetiske og underfundige. Hun skriver ofte om ujævne personligheder med store hjerter.

I 2018 modtog hun Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger for bogen ”Hest Horse Pferd Cheval Love”, der blev kaldt årets bedste børnebog. Bogen beskriver fint og nuanceret venindeskab og hestelykke på en måde, som voksne også kan blive meget klogere af at læse. Mette Vedsø var indstillet til Nordisk Råds store pris for “Hest Horse Pferd Cheval Love”.


Kilder

Vejle Amts Folkeblad.