Lene Juhler

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Billedkunstneren Lene Juhler (1953) er født og opvokset i Vejle, hvor hun stadig bor i 2019 og udfolder sig som professionel kunstner.

Hun er uddannet på Designskolen i Kolding, dengang den stadig hed Kunsthåndværkerskolen. Gennem årene har Lene Juhler løbende udfordret sig selv. Hun har aldrig låst sig fast på et bestemt udtryk eller i en bestemt stil. Tværtimod har hun været åben, nysgerrig og opsat på at skabe ny kunst i tiden, ofte i samarbejde med andre.

I nogle år malede Lene Juhler det nordiske landskab med en melankolsk klangbund. Malerier der gav hende stor popularitet og efterspørgsel. Hun kunne være fortsat med at male nordisk, men valgte at skifte til en helt anden stil. Lene Juhler har malet andre historiefortællende malerier, som nu da hun ved et tilfældigt møde under en ferie i Rom i 2008 mødte en Franciskanermunk, der gav hende et kort med Jomfru Maria i hånden. Det gav grobund for en brevveksling med en dyb diskussion om tro, der betød, at Lene Juhler senere konverterede til den katolske tro.

I samarbejde med sin søster, socialrådgiver Sanne Juhler Hansen, der er tidligere leder af Familiecentret i Hedensted, skabte Lene Juhler ”Barnets stemme”. Det er et socialt og kunstnerisk projekt med formålet: at hjælpe udsatte børn ved at give dem stemme og anvise voksne en måde at hjælpe på, hvis de får kendskab til et barn, som er i vanskeligheder. Projektet, som omfattede en serie portrætter af børn, blev åbnet af daværende kulturminister Marianne Jelved på Vejle Kunstmuseum. ”Barnets stemme” har siden været vist flere steder i Danmark. Lene og Sanne Juhler modtog i 2015 Vejle Kommunes Kulturpris for ”Barnets stemme”. Senest har Lene Juhler indledt et kunstnerisk fællesskab og samarbejde med fotografen og billedkunstneren Britta Egebjerg. De er medstiftere og medejere af Vejle Kunsthal, som åbnede i september 2018. Vejle Kunsthal er ikke et udstillingssted af store dimensioner. Snarere tværtimod. Vejle Kunsthal er en brugt smørrebrødsautomat, hvor miniature-kunst af danske og udenlandske kunstnere bliver udstillet. Kunsthallen har plads på muren ved Visit Vejle på Banegårdspladsen, som dagligt passeres af hundredvis af vejlensere og turister.

Lene Juhler besluttede i 2017, at hun de følgende 10 år udelukkende ville arbejde med formen og farven. Som hun fortalte i et interview i Vejle Amts Folkeblad: ”Jeg kan lide kanterne, jeg kan lide cirklen som er nådesløs, konsekvent og udfordrende at sætte i sammenhæng med andre former. Cirklen er påtrængende og gør sig bemærket uanset størrelse eller farve.”


Kilder

Vejle Stadsarkiv - U9029, U52930.