Vejle Kunstmuseum

Fra VejleWiki
(Omdirigeret fra Kunstmuseet)
Skift til: Navigation, Søgning
Vejle Kunstmuseum, 1982

I 1973 blev Vejle Kunstmuseum en selvstændig institution under ledelse af kunstmaler Robert Dueholm Jessen. Samlingerne bestående af malerier, tegninger, grafik og skulpturer blev adskilt fra de historiske genstande, og Kunstmuseet fik lokaler i den tidligere biblioteksbygning fra 1933. Her er de permanente samlinger siden blevet udstillet i det omfang, pladsen tillod det.

Sideløbende er der arrangeret særudstillinger af kunst fra andre museer eller private udlånere, en virksomhed, der i alle årene har været præget af de trange pladsforhold. I perioder i 1980erne og 1990erne blev der desuden arrangeret særudstillinger i tidligere fabrikslokaler hhv. på ”Domus”, Enghavevej, og ”Dandy” i Flegmade på den anden side af åen. Behovet for magasinplads og værksteder var også påtrængende.

Siden Vejle Museum blev oprettet i 1899 med Eckardts samlinger som det store trækplaster, er der sket løbende tilvækst, dels ved køb, dels som gaver. Som en særlig begivenhed kan nævnes erhvervelsen af ”Wørzners samling” i 1995. De betingelser, som var knyttet hertil, medvirkede i høj grad til den betydelige udvidelse af Kunstmuseet, som kunne tages i brug i 2006. De to ældre bygninger fra hhv. 1923 og 1933 er samtidig sat i stand og integreret i det nye byggeri, skabt af arkitekt m.m.a. Kim Utzon.

Litteratur

  • Damsgaard, Nina: Sort på Hvidt, 1999.
  • Hvass, Steen og Miss, Stig: Museerne i Vejle – 60 år i egen bygning. 1983.

Billeder