Forskel mellem versioner af "Henrik Becker-Christensen"

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
(Oprettede siden med 'Henrik Becker-Christensen (f. 1950) er født i Vejle og student fra Vejle Gymnasium i 1969. I gymnasietiden var han redaktør af gymnasiebladet VIM, og i redaktione...')
 
(Ingen forskel)

Nuværende version fra 19. jan 2020, 16:43

Henrik Becker-Christensen (f. 1950) er født i Vejle og student fra Vejle Gymnasium i 1969. I gymnasietiden var han redaktør af gymnasiebladet VIM, og i redaktionen var også Torben Lund, der senere blev medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, sundhedsminister i Poul Nyrup Rasmussens regering og medlem af Europaparlamentet.

Henrik Becker-Christensen er cand. phil. Fra Aarhus Universitet i 1974, mag. art. i historie fra samme universitet i 1977, og i 1990 blev han dr. Phil. ved Odense Universitet.

I 1976 blev han ansat ved Institut for Grænseregionsforskning i Aabenraa, og fra 1992 til 1998 var han leder af instituttet.

Henrik Becker-Christensen har en formidabel viden om grænseregionens historie. Han har gennem årene udført en omfattende og grundig forskning i emnet.

Becker-Christensens forskning er formidlet i tre hovedværker: ”Skandinaviske drømme og politiske realiteter”, der udkom i 1981, ”Dansk Toldhistorie, bind II”, der udkom i 1998, og ”Det tyske mindretal i Nordslesvig 1930-32, bind I og II, der udkom i 1990.

I 1998 blev Henrik Becker-Christensen udnævnt til dansk generalkonsul i Flensborg.

Henrik Becker-Christensen nyder stor respekt for sin forskning og formidling af grænselandets problemer og historie. Hans forskning omfatter den hidtil mest indgående undersøgelse af det tyske mindretals forhold fra Genforeningen i 1920. Henrik Becker-Christensens arbejde med emnet er blevet kaldt en pionér-indsats, fordi hans forskning formidler væsentligt nyt om mindretallets problemer omkring den dansk-tyske grænse.

Becker-Christensen har i en årrække været anerkendt som en sober og myreflittig forsker, der har leveret grundlæggende bidrag til den nyere danske historieforskning.

Henrik Becker-Christensen var højt respekteret og afholdt som dansk generalkonsul og kendt for at være diplomat til fingerspiserne. Det vakte højlydte protester, da daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med en regerings-rokade i 2016 besluttede, at posten som generalsekretær skulle overtages af daværende kirke- og kulturminister Bertel Haarder. Det danske mindretal protesterede mod regeringens beslutning, og protesterne kom blandt andet til udtryk i en storm af læserbreve. Resultatet blev, at Bertel Haarder frabad sig posten. Men det betød ikke, at Henrik Becker-Christensen kunne beholde posten. Statsminister Lars Løkke Rasmussen meddelte, at han lagde vægt på, at generalkonsulens rolle nu skulle udfyldes af en person med en stærkere politisk profil i stedet for en historisk. Statsministeren ønskede en person, der skulle åbne flere eksportmuligheder og åbne flere døre. Den tidligere formand for Sydslesvigudvalget, Kim Andersen, blev udpeget til embedet.

Henrik Becker-Christensen har også stor viden om sin fødeby, Vejles, historie. Han er således medforfatter til flere bind af Vejles historie, nemlig bind 1 ”Fra Vadested til by” og bind 3 ”Vejles industri”.

Becker-Christensen er en flittig foredragsholder i forskellige historiske sammenhænge, ikke mindst i jubilæumsåret for Genforeningen i 1920 er han efterspurgt.


Litteratur

Vejle Stadsarkiv - U50055, U1103, B62886.