Else Cornelia Buck / Elsa Zabala

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Else Cornelia Buck fotograferet i Cannes. Vejle Stadsarkiv har mange fotos af hende og hendes familie. Fotograf: ukendt. Foto: Vejle Stadsarkiv.


Den i dag glemte model og filmskuespiller Else Cornelia Buck fra Vejle levede et glamourøst og eventyrligt liv.

Hendes bedsteforældre på faderens side var Oluf Petersen Buck (f. 09.07.1850 i Ribe) og Cornelia Augusta Elisabeth Bey (f. 12.08.1856 i Vejle). O.P. Buck var en betydningsfuld sagfører i i Vejle gennem 22 år. I Folketællingen 1880 boede O.P. Buck og hustru med døtrene Caja Catharine Buck (f. 1878) og Ebba Louise Buck (f. 1879) i Vissingsgade 436. Samme år døde Ebba Louise Buck, mens sønnen Peter Buck så dagens lys. I 1885 fik ægteparret deres sidste barn, Ebba Elise Buck (1885-1930). Engang før 1891 købte O.P. Buck Hotel Royal, Torvegade 323, og drev hotel ved siden af sagførergerningen. I 1898 trak O.P. Buck sig tilbage fra sagførergerningen. To år senere købte han Fårupgård. Livet som godsejer blev ingen dans på roser. I 1903 blev godsejer O.P. Buck så sur over Jelling Sogneråds skatteansættelse, at han besluttede at flytte tilbage til Vejle for at slippe for at betale skat i Jelling Sognekommune. Hustruen blev boende på Fårupgård, og O.P. Buck kom så herud et par gange i ugen for at føre tilsyn med godsdriften. Jelling Sogneråd krævede, at han fortsat svarede skat i Jelling Sognekommune. Byretten i Vejle gav O.P. Buck medhold, landsretten gav Jelling Sognekommune ret, mens højesteret fulgte byrettens dom. O.P. Buck døde d. 29. januar 1910 på Fårupgård, hvorefter enken satte godset til salg.

Peter Buck gik på Vejle Latin- og Realskole. Hans karakterer lå på det jævne (VAF 10.07.1897). I udvandrerarkivet er nævnt, at forvalter Peter Buck (26 år f. i Vejle) den 7. april 1907 udvandrede til New York ombord på ”C.F. Tietgen”. Hans sidste opholdssted var Faarevejle, Svendborg Sogn. Måske var der tale om O.P. Bucks søn? Andre kilder nævner, at O.P. Bucks søn kortvarigt skal have været forvalter af forældrenes gods ved Fårup Sø, inden han emigrerede til Argentina. Nogle kilder nævner, at det var for at opføre jernbaner, at han rejste til Argentina. Det er muligt, da Peter Buck var uddannet ingeniør, men hans primære erhverv igennem de mange år i Argentina blev som meddirektør for et stormagasin i Buenos Aires. Han blev gift i samme storby d. 4. oktober 1910 til Lina Muhr (f. 19.09.1883 i Alsace/Elsass). Ægteparret rejste flere gange tilbage på besøg i Europa. I 1912 var de i Vejle, hvor de d. 15. november bragte Else Cornelia Buck til verden. Efter kort tid rejste de tilbage til Argentina og Buenos Aires, hvor Else Cornelia Buck voksede op.


Sagfører O.P. Bucks enke, Cornelia Augusta Elisabeth Buck, ejede nu Torvegade 4 og Torvegade 17 i Vejle. Hun boede her dog ikke. I Folketællingen 1930 boede Cornelia Augusta Elisabeth Buck sammen med sine to døtre, den fraskilte Caja Catharine Grube og den gifte Ebba Elise Gylding, samt svigerdatteren Lina Buck i Frydendal Sogn, Holbæk Amt. Peter Buck og Else Cornelia flyttede også til Frydendal Sogn fra Argentina for at være hos familien. Kort efter flyttede den stærkt syge Cornelia Augusta Elisabeth Buck og ægteparret Peter og Lina Buck tilbage til Torvegade 17 i Vejle. Cornelia Augusta Elisabeth Buck døde i Vejle d. 30. juni 1932.

Ægteparret Peter og Lina Buck fik d. 20. oktober 1932 selskab af datteren Else Cornelia i Torvegade 17. I 1933 gjorde Peter Buck moderen selvskab i det hinsides. Peter Bucks enke, Lina, blev nu ejer af Torvegade 17. Else Cornelia boede hos moderen indtil april 1935, hvor hun rejste til Frankrig. I de næste to år boede hun nu skiftevis i Frankrig, København og Torvegade 17 (ad flere omgange).

Den fortryllende smukke Else Cornelia Buck blev i 1935 udvalgt til at repræsentere Argentina i Miss Universe-konkurrencen i Bruxelles. Den blev vundet af Charlotte Wassef fra Egypten.

Ifølge flere danske aviser lærte Else Cornelia Buck den argentinske atlet Juan Carlos Zabala (1911-83) at kende i skoletiden i Argentina. Zabala blev olympisk mester i marathonløb i 1932. I februar 1936 mødtes de to igen i København i anledning af, at Zabala deltog i det første atletikstævne i Forum. Stævnet var arrangeret af avisen Dagens Nyheder og fem københavnske foreninger. Det blev overværet af 2.500 tilskuere. Zabala vandt det ti km lange løb i tiden 30 min. 44 sek. Harry Siefert fra Danmark var over 25 sekunder langsommere. Zabala var så stor en verdensstjerne, at selv Evening Star (10.02.1936) i USA skrev om sejren i Forum. Zabala og Else Cornelia Buck blev i forbindelse med løbet i Forum kærester og kort efter forlovede. Nyheden om forlovelsen mellem det Hollywoodskuespiller-smukke unge par gik verden rundt. Brylluppet blev sat til at finde sted i Berlin.

Den legendariske Harry Siefert (f. 1910 i Odense – d. 1965) fik i sommeren 1936 revanche over Zabala, da han på Københavns Stadion foran 10.000 tilskuere slog Zabala over 10 km og samtidig satte ny dansk rekord (Horsens Avis 17.06.1936).

I december 1936 var de forlovede på besøg hos Else Cornelias moder i Torvegade 17 i Vejle. Det lykkedes hurtigt pressen at opspore at fjordbyen havde fornemt besøg: ”I Øjeblikket holder Zabala Ferie, og da vi i Formiddags aflagde ham et Besøg, hilste han os med en hjertelig Latter. – Saa er Freden altsaa forbi – smilede han – jeg troede ellers, at jeg denne Gang kunde faa Lov til at leve nogenlunde skjult, men det gik altsaa ikke” (Fredericia Social-Demokrat 21.12.1936).

Den 30. marts 1937 blev Else Cornelia Buck og Juan Carlos Zabala borgerligt viet på rådhuset I Berlin. Vielsen blev noget kaotisk, fordi de først ankom til rådhuset 15 minutter efter lukketid og og fordi Niels Sørensen, der skulle være vidne, havde glemt sit pas. Derfor måtte overborgmesteren godkende at vielsen fandt sted med Niels Sørensens hustru, Margrethe Sørensen, der havde husket sit pas, som vidne. Ægteparret Sørensen fra Vejle var gamle venner af familien Buck. Det andet vidne var den amerikanske bankier Sigismund Hochaus, der havde levet mange år i Argentina. ”Efter Vielsen begav de Nygifte sig efter gammel Berlinerskik sammen med deres Venner til en Restaurant i Nærheden for at skaale paa Begivenheden. Her saa Zabalas Venner ham for første Gang drikke Spiritus. Han drak en lille Slurk Vin, men skar de forfærdeligste Ansigter, og han kom trods de tilstedeværendes Protester et Stykke Sukker i Rhinskvinen” (Korsør Avis 31.03.1937). Dagen efter blev ægteparret Zabala kirkeligt viet i Berlins Sct. Paulus Kirke.

I maj 1937 deltog Zabala i et uofficielt 10 km løb på Vejle Stadion. Han sejrede i tiden 32 minutter 57,5 sekunder (Moss Dagblad 13.05.1937 & Dagens Nyheter 20.05.1937).

D. 16. juni 1937 deltog Zabala i et timeløb på Vejle Stadion. Her løb han 18,071 km (hans personlige rekord var på 18,753). Det var nok til at sejre over tyskerne Lüthgens og Patzwahl samt Carl Jensen fra Odense Freja (Social-Demokraten 17.06.1937).

Zabala havde vundet danskernes hjerte. Fredericia Social-Demokrat kunne derfor også med gru d. 31.07.1937 berette, at Zabala blev beskyldt for at kræve penge for at deltage i et løb: ”Den populære Juan Zabala er kommet i en meget alvorlig Knibe, idet man fra svensk Side har anklaget ham for Professionalisme. Svenskerne beskylder ham for at have overtraadt Amatørreglerne, fordi han har krævet 1500 Kr., alt frit og Flyverejse til sig og sin Hustru Elsa Zabala Stockholm-Paris. Vi har forsøgt at komme i Forbindelse med den argentinske Løber, men det er ikke lykkedes, da han i Øjeblikket ikke er i Vejle. Den lille Argentiner var blevet meget populær her i Byen, hvor han ganske vederlagsfrit deltog i et Par Stævner. Her fra kan der vist ikke blive Tale om Beskyldninger og Anklager for Overtrædelse af Amatørregler”.

Under Den Spanske Borgerkrig blev det organiseret, at flere spanske børn kunne komme til Danmark, hvor de blev placeret i flygtningelejre. Det populære ægtepar Zabala blev involveret i flygtningelejren i Ordrup. I november 1937 blev de imidlertid anklaget for at anstifte til oprør blandt flygtningene. Affæren løb helt amok, og man indledte en retssag mod Zabala. Ægteparret Zabala besluttede derfor at rejse til Tyskland. I første omgang kunne de ikke få indrejse tilladelse, angiveligt fordi tyskerne frygtede at de var kommunister. Det lykkedes dog kort efter d. 28. december 1937 for ægteparret og Else Cornelias moder at få indrejsetilladelse til Tyskland. Den 1. januar 1938 forlod de tre Hamborg ombord på skibet ”Monte Pascoal”, der bragte dem til Buenos Aires den 26. januar. Historien om de spanske flygtningenbørn i Danmark er ikke så godt kendt herhjemme i dag, selvom der er skrevet om den af flere. Hele affæren med ægteparret Zabala bør en dag undersøges til bunds.


I hjemlandet var ægteparret Zabalas popularitet uspoleret. Billedbladet El Gráfico bragte d. 04.02.1938 et billede på forsiden af det smukke par. Svigermoderen Lina Buck rejste i 1939 tilbage til Torvegade 17 i Vejle.

Ægteskabet mellem Juan Carlos Zabala og Else Cornelia holdt ikke. Den 14. august 1942 blev de skilt. Hun beholdt hans efternavn. Juan Carlos Zabala regnes endnu i dag som Argentinas største atlet nogensinde.

Efter slutningen af 2. Verdenskrig rejste Else Cornelia Zabala tilbage til Vejle. Hun ankom 7. november 1945 fra Argentina. Højgravid flyttede hun den 7. december 1946 til Charlottenlund. Den 5. januar 1947 bragte hun Niels Peter Olaf Buck til verden i Maglegaard Sogn. Han var søn af Niels Ernst Lassen. Mor og søn flyttede tilbage til Vejle fra Charlottenlund den 1. november 1947. Her boede de indtil 15. december 1952, hvor de flyttede til Spanien. Moderen Lina Buck boede i 1952-54 også i Spanien. Hun bragte i 1954 barnebarnet Niels Peter Olaf Buck med tilbage til Danmark. Et nyt eventyrligt kapitel i Else Cornelia Zabalas liv begyndte nu, hvor hun indledte en lang karakterskuespillerkarriere i Spanien under navnet Elsa Zabala – sikkert fordi Elsa var lettere at udtale for udlændinge end Else.

I 1955 ville amerikaneren C. Bird indgå ægteskab med Else Cornelia Zabala. De blev tilsyneladende gift (i dødsannoncen over Else Cornelia Zabala i VAF 10.01.1986 kaldte familien hende for Elsa Cornelia Bird de Zabala).


Danske aviser inkl. naturligvis Vejle Amts Folkeblad fulgte af og til med i Elsa Zabala fra Vejles teater- og filmskuespillerkarriere:


”Ava Gardner er verdens smukkeste kvinde” - siger Elsa Zabala, der under ferie i Vejle fortæller om sit samarbejde med David Niven og Ava Gardner i »55 days at Peking«. ”Ava Gardner er for mig at se er en af verdens skønneste kvinder. Hun og Charlton Heston og David Niven er med i filmen »55 days at Peking«, hvor også jeg har en rolle, og det var virkelig en oplevelse at se denne berømte amerikanske skuespillerinde arbejde. Jeg synes, hun er bedårende. Ava Gardner har en pragtfuld skikkelse, meget smukke øjne – og stemmen. Ja, lyt engang rigtigt til hendes stemme på film – også den er smuk”. Elsa Zabala har forladt Spanien for en tid for at feriere i barndomsbyen Vejle, hvor besøget blandt andet gælder hendes mor fru Lina Buck. Den lille uformelle samtale om filmarbejdet i Madrid finder sted i det gamle hyggelige hjem i Torvegade 17. ”De bor stadig i Madrid?”. ”Ja, og der bliver jeg antagelig. Dels kan jeg godt lide klimaet, og endelig er jeg efterhånden blevet kendt i spanske filmkredse. Det er ikke blot min interesse, men mit arbejde og optager mig stærkt”. ”De har spillet i flere film?” ”Ja, og for det meste i spanske film. I 1961 medvirkede jeg i således i filmen, der på dansk vil hedde »Lukket på grund af mord«”. ”Blev De myrdet?” ”Med koldt blod, det må jeg sige. Jeg frøs nemlig skrækkeligt. Jeg skulle komme lige fra badet inden den dødelige afgang, så der blev hældt masser af vand på mig. Ih, hvor jeg frøs. Det er ikke altid lige festligt at filme. Og dog – jeg er stadig optaget af arbejdet. Rollerne er der også kommet efterhånden”. ”Er det karakterroller?” ”For det meste, naturligvis ikke de største, men alene at vinde en position inden for spansk film er dog noget, der giver arbejdsglæde. Jeg har også medvirket i en film, der hedder »Alternativa«, hvor jeg var mor til en ung torero, altså en tyrefægter. Det var netop en lille karakterrolle, som optog mig meget. Typerne er vidt forskellige – I »Lukket på grund af mord« var jeg bibliotekar, i »Caidos del Cielo« en lille snurrig gammel forelsket jomfru, men det skal indrømmes, at »55 Days at Peking«, der skyldes et amerikansk-spansk samarbejde, har været min hidtil største oplevelse. Filmen, der også kommer frem herhjemme, har som baggrund for handlingen bokseropstanden i Kina 1898-99. Amerikaneren bag den er Samuel Bronston, og der er ofret store summer. Kostumerne er ganske pragtfulde, og udstyret er originalt. I den engelske ambassade ses således ægte Ming-vaser og kunstværker af Jade. I filmen medvirker over 10.000 kinesere hentet fra England, Portugal, Italien og andre steder i Europa. Af internationale kunstnere medvirker som sagt Ava Gardner, desuden David Niven og Charlton Heston og den pragtfulde engelske karakterskuespiller Flora Robson”. ”Og Deres rolle?” ”Jeg er en af den engelske ambassades damer i Peking! Rollen bragte mig på nært hold af de berømte stjerner, så jeg virkelig fik et indtryk af dem”. ”Hvad spiller David Niven?” ”David Niven er den engelske ambassadør i Kina under bokseropstanden. Charlton Heston er officer i den amerikanske marine, Ava Gardner forelsker sig i ham. Det er spændingen omkring oprøret, der jo var rettet mod hvad kineserne fandt var de fremmede, der gør filmen dramatisk. Dertil kommer så de enkeltes skæbne, »55 Days at Peking« vil afgjort blive en succes”. ”Der arbejdes vel hårdt?” ”Ja, det tør man nok sige. I Spanien har vi intet stop, som under danske og amerikanske optagelser. Jeg kan begynde klokken seks om morgenen og ikke komme hjem før klokken 23, eller tage fat på optagelser klokken fem for så at kravle i seng næste morgen klokken ni. De store stjerner har stand in, som træder i stedet, når lyset skal rettes ind, og imens hviler kunstnerne sig. Men vi andre må slæbe i det. Alligevel er det et levende og interessant arbejde. Det er sandt, jeg har også medvirket i en ren spansk film »Unge venskaber«, men gik glip af »El Cid«, der nu kommer frem i Vejle. Jeg var på ferie i Vejle, da man sendte bud efter mig. Nu rejser jeg tilbage til Spanien og fortsætter arbejdet med andre film”. ”Ville der være chance for danske film i Spanien?” ”Jeg vil tro det, men det er vanskeligt at sige hvilke sådan på stående fod. Noget helt andet er, at Nina og Frederik har stor succes i Spanien, både i fjernsynet og på grammofon. Så film med dette musikalske par vil sikkert blive godt modtaget. Selv har jeg oversat forskellige ting, men det er beregnet på teater”. ”Danske arbejder?” ”Ja, ja, Jens Lochers »Te for tre«, Knud Sønderbys »En kvinde er overflødig« og H.C. Branners »Søskende«. Men lad mig sige, at oversættelse ikke betyder, at så opføres stykket på spansk. Der er lang vej igen. »Søskende« ville jeg tro egnede sig bedre for spansk film, end for teater; stykket er for mig at se så dansk, at det rent psykologisk ville træde stærkere frem på film. Spansk publikum er jo anderledes end et dansk – tankegangen er en noget anden, hvorfor de kunstneriske virkemidler også er lidt anderledes. Hvert land har jo sit særpræg – og jeg er glad for at bo i Spanien – men derfor er det nu alligevel rart at komme til Vejle engang imellem”. VAF (03.01.1963 – skrevet af journalist Axel Rude).


”Hun brændes på baalet. Vejlenseren Elsa Zabala i en ny historisk storfilm […] »The Fall of The Roman Impire«, hvis hovedstjerne er den smukke italienske skuespiller Sophia Loren og den engelske karakterskuespiller Alec Guiness. Elsa Zabala har rollen som en af de kristne romerinder, der under handlingens dramatiske forløb brændes på bålet. Filmen skildrer nemlig i storladne scener det vældige romerske rige i dets forfaldsperiode. Hun har også medvirket i filmen »55 days at Peking«, hvis hovedroller udføres af Ava Gardner, David Niven og Charlton Heston, samt Flora Robinson og Elsa Zabala. Hun er i denne film om bokseropstanden i Peking en af den engelske ambassades damer. Den danske skuespillerinde har nu medvirket i flere film, blandt andet i filmen »The Jaguar«, som skyldes et spansk-amerikansk samarbejde. Desuden er en film færdig med Liselotte Pulver i hovedrollen. Elsa Zabala har ogsaa glæde af sit arbejde paa spansk teater. Hun har saaledes fornylig spillet sammen med en landsmandinde., Doris Ken, paa Teatro Infanta Beatrix i Madrid, og stykkets originale titel er »Veranenado«. Det er skrevet af den spanske forfatter Alfonso Paso, hvis arbejder i øjeblikket opføres af fire teatre i hans hjemland. »Veranenado« morede det spanske publikum meget, og forfatteren takkede efter sit hjemlands skik i dagspressen. Han rettede her en særlig tak til de to danske – men spansksprogede – medvirkende, Elsa Zabala og Doris Ken. Sidstnævnte der er født Kruckenberg, har gennem fem aar arbejdet paa revyerne og ved teater i Spanien. VAF (11.01.1964).

I 1964 døde Lina Buck, Torvegade 17 i Vejle. Else Cornelia døde d. 30. december 1985 i Madrid. I 2022 udgiver Luis Vinker, Eduardo Buscayart og Ruben Aguilera et skrift om ægteparret Zabala i anledning af 90-året for Zabalas olympiske mesterskab.


Liste over Elsa Zabalas film

På internettet kan man i 2022 finde mange lister over Elsa Zabalas film. Fælles for disse lister er, at de ikke er komplette – og dermed ikke nødvendigvis troværdige selv for de oplistede film – og hjemmesiderne giver ingen personoplysninger om Elsa Zabala. Mange af filmene var lavbudgetfilm, som det i dag er svært at anskaffe. Det er ikke verificeret om Elsa Zabala har medvirket i alle nedenstående film, samt om hun har medvirket i andre film end nedenstående:


 • Habitacian de alquiter, 1960.
 • Festival, 1961.
 • New Friendship, 1963.
 • Cerado por asesinato, 1964.
 • 55 Days at Peking, 1964.
 • The Fall of the Roman Impire, 1964. Her havde hun rollen som en af de kristne romerinder, der brændtes på bålet.
 • Amador, 1965.
 • El Marciano, 1965.
 • Et arte de no casurse, 1966.
 • Oscurs svenor, 1967.
 • We’re not made of stone, 1968.
 • Los que tocan el piane, 1968.
 • The White Comance, 1968, sammen med William Shatner.
 • 99 Woman, 1969.
 • Two Undercover angels, 1969.
 • Sadisterotica, 1969.
 • Røde læber, 1969. Her spillede hun modehandler.
 • A candidate for a killing, 1969.
 • Esa Mojer, 1969.
 • El meson del Gitano, 1970. Her spillede hun amerikansk turist.
 • Feast of Satan, 1971. Her spillede hun gæst på hotellet.
 • Espanolas en Paris, 1971.
 • Si estas muerto, 1971.
 • Kaptajn Apache, 1971. Her spillede hun en heks.
 • Dr. Jekyll vs. The Werewolf, 1972.
 • Trafic Ceremony, 1972. Her spillede hun djævel.
 • Horror Rises From The Tomb, 1973.
 • Vengeance of The Zombies, 1973.
 • Cure of The Devil, 1973.
 • Flor de Santidad, 1973.
 • Ella, 1973.
 • The Dracula Saga, 1973.
 • Senora Doctor, 1974.
 • El padrino y sol akijadas, 1974.
 • Walley of the dancing widows, 1975.
 • School Trip, 1976.
 • Beatriz, 1976.
 • What changed Charley Farthing?, 1976.
 • Whisky and Ghosts, 1976.
 • California, 1977, spaghetti-western.
 • The National Shotgun, 1978.
 • Byens Fugle, thriller, 1981.
 • Hundra, 1983.
 • Supermarket, 1983.


Litteratur og kilder

 • Vejle Stadsarkiv A2659 Familiearkiv O.P. Buck.
 • Lundgreen-Nielsen, Kay: Tro eller blændværk?: Danmark og den spanske borgerkrig 1936-1939 : en undersøgelse af den danske presses og den danske regerings holdning, Odense Universitetsforlag, 2001.
 • Folketællingen 1880 Vejle Vissingsgade 436.
 • Folketællingen 1901 Jelling Sogn Fårupgård.
 • Aftonbladet (27,12,1937), Dagens Nyheder (10.02.1936), Fyens Venstreblad (27.11.1937), Halden Arbeiderblad (Norge, 10.12.1937), Herning Folkeblad m.fl. (25.05.1906 – O.P. Bucks retssag mod Jelling Sognekommune), Nationaltidende (29.12.1937).
 • rosekamp.dk/danske_sagfoerere_OK/danske_sagfoerere_text.pdf – O.P. Buck.
 • dr.dk/bonanza/serie/667/ugerevy/5091/de-spanske-boern
 • ddd.dda.dk/udvandrer - udvandrerdatabasen
 • Maglegaard Sogns Kirkebog f. 05.01.1947 Niels Peter Olaf Buck.
 • Vejle Sankt Nikolai Sogns Kirkebog f. 15.11.1912 Else Cornelia Buck.