Egeland

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Folkehold på godset Egeland ved Egtved, 1950. Hovedbygningen ses i baggrunden

Godset Egeland ligger ved Øster Starup, Egtved nord for Kolding.

Egeland var i Christian 4.s tid som dansk konge (1588-1648) fæstegård under Koldinghus. Den nuværende hovedbygning blev opført i 1914. Egeland blev op gennem det 20. århundrede drevet som et hvilket som helst andet større landbrug, der havde omfattende folkehold. Historisk set har Egeland stået lidt i skyggen af de to nærliggende større gårde Hesselballegård og Skovgård. Familierne Henriksen og Thygesen fra henholdsvis Skovgård og Hesselballegård har deres egne gravsteder ved Øster Starup Kirke. Egnen mellem Vejle og Kolding har traditionelt været præget af en relativ velstående landbefolkning med en del større gårde, proprietærlignende ejendomme og mindre godser.

I 1967 købte prins Ingolf Egeland i fri handel for 2,8 mio. kroner. I 1997 var godset vurderet til 9,3 mio. kroner. Prins Ingolf, der var ældste søn af arveprins Knud og arveprinsesse Caroline-Mathilde, giftede sig borgerligt den 13. januar 1968 i Kongens Lyngby med Inge Terney (1938-96). Ingolf blev ved ægteskabet frataget sin prinsetitel og arveret til den danske trone. Han blev greve af Rosenborg, og Inge Terney blev grevinde af Rosenborg. Grev Ingolf er landbrugsuddannet, og indtil sin 70-års fødselsdag i 2010 stod han selv for driften af Egeland.

Hvis betinget kvindelig arvefølge ikke var blevet indført, da Tronfølgeloven sammen med Grundloven blev ændret i 1953, ville grev Ingolf være blevet Danmarks konge efter sin far, arveprins Knud, der var lillebror til Frederik 9. (Valget af tronfølger i Vejle 1953).

Den 21. juli 1996 døde grevinde Inge af kræft. Den 7. marts 1998 blev grev Ingolf gift for anden gang i Egtved med den københavnske advokat Sussie Hjorhøy, der blev grevinde af Rosenborg.

Egeland, der drives med frøavl, korn og traditionel skovdrift, er på 327 tønder land, heraf 85 tønder land skov.


Litteratur

  • Merete Wilkenschildt: Kongeligt Leksikon, 2000
  • Niels Peter Stilling: Politikens bog om Danmarks kirker, 2000