De hjemløses tog 1928

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Den 8. marts 1928 vandrede nogle hundrede hjemløse ind i Vejle. Deres march var indledt et par dage tidligere, og formålet var at vandre til København med krav om arbejde og hjælp. De hjemløses tog blev anført af flyverløjtnant Causon-Kaas.

I Vejle opstod nu hektisk aktivitet. Flere og flere sluttede sig til optoget undervejs, og der måtte sikres ro og orden, sovepladser og bespisning, når de hjemløse kom til byen.

Optoget blev ført til Arbejdernes Forsamlingsbygning, hvor folk blev bespist, og der var underholdning med sang og oplæsning. Herefter blev de hjemløse indkvarteret på byens skoler.

De hjemløses tog, der altså skulle have vandret til København, kom dog ikke længere end til Vejle. Dagen før togets ankomst til byen, var Vejles politimester Otto Kiørboe nemlig blevet påbudt at standse det af justitsministeren. En større politistyrke rejste desuden fra København for at hjælpe deres vejlensiske kolleger, når toget skulle opløses. Afslutningen på De hjemløses tog skete i fred og ro, men er et levende eksempel på tidens store sociale problemer - og på myndighedernes frygt for, at den slags demonstrationer kunne udvikle sig i voldelig retning.


Litteratur

Arbejdernes Kulturhistorie i Vejle. 1991, s. 82-83 Note: De hjemløse nåede nu til københavn den 23 marts. Toget fortsatte på trods af at det blev erklæret foropløst. Wandall taler om 25.000 mennesker foran Christiansborg da de nåede frem.